2017: het jaar van de inflatie?

De afgelopen jaren was de inflatie quasi onbestaande. Meer nog, in de meeste Europese landen was er zelfs een deflatoire trend. Dat gaat echter over de officiële cijfers, want als we kijken naar de reële prijsstijgingen, dan is er wel druk in het systeem.

Centrale banken proberen al maanden om inflatie te creëren in het systeem. Voorlopig werkt dat niet. Maar in 2017 zou er wel eens een perfect storm kunnen ontstaan in het systeem. De omloopsnelheid van het geld, die de afgelopen extreem laag was, kan misschien wel eens fors gaan toenemen.

De markten signaleren al dat er inflatie zit aan te komen. In de nasleep van de verkiezing van Trump is de rente op de Amerikaanse Treasury note gestegen van 1,7% tot 2,27% enkele dagen na de resultaten. Obligatiehouders dumpen Treasuries aangezien ze inflatie aan de horizon verwachten.

Van waar zou die inflatie dan komen? Een van de plannen van Trump is om een forse investering in infrastructuurwerken te doen. Hij wil immers heel wat wegen, bruggen en zelfs luchthavens gaan bouwen. Dat kan looninflatie met zich meebrengen aangezien er heel wat jobs zullen bijkomen. Economen waarschuwden al een hele tijd voor mogelijk inflatoire druk in het systeem.

Goud ging zoals bekend een heel stuk lager na de verkiezing van Trump. Daarna vond de prijs steun op een technisch niveau van zowat 1215 USD per troy ounce. In de opkomende markten was er enorm veel interesse in fysiek goud. Beleggers in deze landen zagen de daling van het goud immers als een koopgelegenheid voor fysiek goud.

Westerse beleggers blijven voorlopig nog achter, maar dat zal veranderen naarmate ze beseffen dat de inflatiedruk echt zwaar zal worden.

Goud heeft een goed trackrecord om bescherming te bieden, zowel tegen deflatie als inflatie. Daarom kunnen beleggers van de huidige koerszwakte best gebruik maken van de gelegenheid om fysiek goud en zilver in te slaan. In onze shop vind je de beste prijzen voor alle vormen van fysiek edelmetaal!

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]