Zwitserse autoriteiten op zoek naar persoon die meer dan 3 kilo goud achterliet in trein

Eenieder laat wel eens wat achter of vergeet wel eens iets in het openbaar vervoer of een taxi. Een telefoon, een portemonnee, een koptelefoon.

Maar een zak met geld, of sterker enkele kilo’s goud, ergens vergeten mee te nemen is wel hoogst ongebruikelijk.

Toch is precies dat gebeurd in Zwitserland. De Zwitserse autoriteiten zijn nu op zoek naar de eigenaar van meer dan 3 kilo goud die achtergelaten is in een Zwitserse trein.

Het kantoor van de procureur van Luzern is op zoek naar de onbekende persoon die in oktober vorig jaar zo’n 3,5 kilo goud achterliet in een treinwagon.

Het goud werd in beslag genomen door het Openbaar Ministerie van Luzern en de eigenaar heeft vijf jaar de tijd om een claim in te dienen bij dat OM, zo blijkt uit een officiële verklaring.

De ontdekking wordt nu pas openbaar gemaakt omdat eerdere pogingen om de eigenaar op te sporen onsuccesvol waren.

Het is onduidelijk hoe de autoriteiten de claims zullen verifiëren van eenieder die zich meldt om het goud te claimen.

Hoeveel kilo goud er in beslag werd genomen en of het de huidige waarde betreft, blijkt niet uit het officiële bericht.

In oktober 2019, toen de baren werden gevonden, was het goud zo’n 48.000 Zwitserse frank waard, wat overeenkomt met zo’n 3,8 kilogram.

Nu staat de prijs op ongeveer 53.000 Zwitserse frank, zodat het gewicht op 3,4 kilo uit zou komen.

De waarde van het goud wordt geschat rond de 182.000 Zwitserse frank of 191.000 dollar en werd gevonden op het treintraject tussen St. Gallen en Luzern.

In april dook overigens een net zo opmerkelijk verhaal op. De 48-jarige Britse moeder van twee Amanda Johnston verveelde zich thuis toen zij wegens de lockdown binnen moest blijven.

Zij pakte vervolgens de metaaldetector van haar zoon, doorzocht haar tuin en op ongeveer 20 centimeter diepte trof ze een gouden muntstuk aan.

Het bleek om een ‘Henry VII Fine Gold Angel’ te gaan, een geldstuk uit de tijd toen Hendrik VII koning van Engeland was (1485-1509).

Met andere woorden: een gouden en bijzondere munt van meer dan 500 jaar oud. Na wat speurwerk ontdekte ze dat de munt liefst 2.869 euro waard is.

Bronnen: BBC, The Sun

Foto: Flickr