Zilverprijs ondersteund door groeiende industriële vraag

In een rapport dat woensdag werd gepubliceerd geven grondstoffenanalisten van Metals Focus aan dat ze bullish blijven op zilver, omdat de industriële vraag van het edelmetaal er rooskleurig uit blijft zien.

De industriële vraag, die ongeveer 50 procent van de zilvermarkt uitmaakt, zal zowel op de korte als op de middellange termijn zorgen voor een ondersteuning van de koers.

“In our view we have retained our positive outlook for silver industrial demand, both this year and looking further ahead, even if the global economy does face several headwinds”

Terwijl de goudmarkt zich heeft hersteld van de recente flash crash, die de prijs kortstondig onder de 1.700 dollar per ounce bracht, heeft zilver moeite om van kritieke steunniveaus af te komen.

De goud/zilver ratio is weliswaar van de recente highs voor het jaar af, maar blijft nog steeds hoog. De laatste notering was 75,76 punten, wat betekent dat er 75 ounces zilver nodig is om de waarde van een ounce goud te evenaren.

Een van de redenen waarom Metals focus bullish blijft op de industriële vraag naar zilver is hoe snel de wereldwijde productiesector weer opveerde nadat regeringen vorig jaar strenge lockdown maatregelen namen.

Een belangrijke vraag naar zilver blijft verder de opwekking van zonne-energie. Zilver is een cruciale component in fotovoltaïsche (PV) zonnepanelen. Volgens Metals Focus zal de vraag naar zonne-energie alleen maar blijven groeien.

Volgens hun onderzoek is het aantal landen dat ten minste 1 giggawatt aan nieuwe PV-capaciteit installeert gestegen tot 18 in 2020, vergeleken met slechts 11 in 2018.

Een andere belangrijke sector om in de gaten te houden is de microchipsector, die aanzienlijke aanbodbeperkingen heeft gekend nadat de wereldeconomie tot stilstand was gekomen.

De sector ziet echter nu de capaciteit rap toenemen – nu bedrijven voorraden willen uitbreiden. De huidige doorlooptijd voor de levering van halfgeleiders bedraagt momenteel ongeveer 20 weken.

Dat suggereert dat het aanbod op zijn minst krap zal blijven tot ver in het volgende jaar, wat de vraag naar industrieel zilver zal ondersteunen.

Al met al hoeven beleggers volgens Metals Focus niet te verwachten dat de industriële vraag naar zilver op korte termijn zal afnemen.

Bron: Kitco

Foto: Flickr