Zilveren munten gaan als zoete broodjes over de toonbank

De aandelenbeurzen blijven crashen als gevolg van de dalende olieprijzen en het steeds precairder wordend schuldprobleem. De vraag naar fysiek edelmetaal, een van de weinig beleggingen die nog buiten het banksysteem staan, blijft toenemen.

Zo moet de Amerikaanse Munt Silver Eagles rantsoeneren omdat er een gebrek is aan zilver. De verkopen van Silver Eagles zijn op een week tijd naar bijna vijf miljoen ons gestegen.

Terwijl de verkopen van Silver Eagles in januari doorgaans bijzonder hoog zijn in vergelijking met de rest van het jaar, profiteert de verkoop in 2016 van de dalende beurzen. De geregistreerde dealers, die rechtstreeks afnemen van de Amerikaanse Munt voor verkoop in de kleinhandel, hadden al meer dan 4 miljoen ounce zilveren Eagles afgenomen die waren toegewezen vorige week en hebben al 950.000 van de toewijzing van 1 miljoen ounce van deze week opgenomen. Er zijn nog maar slechts 50.000 Silver Eagles die overblijven voor verkoop tot de volgende levering volgende week.

Terwijl heel wat beleggers spreken over de dalende papierprijzen van goud en zilver, blijft de fysieke vraag naar de blinkende edelmetalen toenemen, met name dan zilver.

Zo kunnen we een vergelijking maken met de verkopen van 20 jaar geleden. In 1996 bedroeg de jaarlijkse verkoop van Silver Eagles iets meer dan 3,4 miljoen stuks. In de eerste helft van de maand januari 2016 zijn er al maar liefst 4,95 miljoen stuks verkocht. De verkoop van Silver Eagles begon in 2016 op 11 januari. Op amper zes werkdagen tijd, aangezien maandag een vakantiedag was in de VS, heeft de Amerikaanse Munt dus al meer dan 43% méér Silver Eagles verkocht dan in het volledige jaar 1996.

In 2015 kochten beleggers maar liefst 47 miljoen ounce aan Silver Eagles, in vergelijking met de 3,5 miljoen die er werden verkocht in 1996. Hoewel beleggers in edelmetalen misschien gefrustreerd zijn door de lage papierprijzen, beseffen ze dat de echte waarde in de fysieke metalen zit.

Laat je dus niets wijsmaken als je in de mainstream media leest dat de vraag naar edelmetalen in het slop zit. Niets is minder waar. Beleggers moeten een duidelijk onderscheid maken tussen de gemanipuleerde en artificiële papierprijzen en de prijzen die er op de markt worden betaald voor het echte blinkende spul. Dat is immers de echte markt met een evenwichtig vraag en aanbod.

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]