Zilver wordt het nieuwe Palladium!

De #Silversqueeze heeft wel degelijk al gezorgd voor chaos in de fysieke zilvermarkt!

Dit is een duw voor de zilvermarkt, die al pijn heeft gedaan op de juiste plaatsen!

Een kleine rekensom, geeft als resultaat dat in de eerste zes weken van 2021 misschien wel 300 miljoen ounce aan fysiek zilver een “nieuwe thuis” hebben gevonden.
Zo noteerde “SLV” al een netto instroom van meer dan 5 miljard dollar aan kapitaal in 2021. Als alles correct verloopt daar (en daar gaan we nu niet verder op in), betekent dat voor SLV alleen al zo’n 185 miljoen ounces aan extra zilver die van de markt af zijn!

De gehele productie aan zilver uit mijnen op een heel jaar, bedraagt ongeveer 800 miljoen ounce.

Veel edelmetaal dus, dat ook voor het overgrote deel niet meer terugkeert naar de markt op korte termijn.
Een gedeelte hiervan zit natuurlijk bij “zwakke handjes”, maar dat is waarschijnlijk toch beperkt. De meeste aankopen van fysiek edelmetaal, gebeuren met de lange termijn voor ogen.

De productie van zilver gaat overduidelijk niet voldoende zijn in 2021, als het vervolg ook maar een klein beetje op de start van het jaar lijkt!

We kunnen misschien nog wat extra metaal vinden uit recyclage?

Zilver wordt logischerwijs inderdaad ook gerecycleerd. Al is dat recycleren aan de prijzen van vandaag, helemaal nog niet zo interessant.

Volgens het nieuwste rapport van het Silver Institute, is recyclage dan ook goed voor “slechts” 190 miljoen ounce per jaar.

Productie + recyclage komt dus uit onder 1 miljard ounce Zilver per jaar.

Ergens in de buurt van 30% van die totale aanvoer naar de markt in 2021, is nu dus op zes weken tijd al opgekocht.

Houston, we have a problem!

Met bovenstaande in het achterhoofd, weet je ook waarom de papieren zilverprijs niet boven 30 USD mocht klimmen vorige week.

Het nemen van die horde (30 USD) zou de deur immers open zetten voor (veel) hogere koersen.
30 dollar was de top van augustus 2020 – eenmaal hierboven staat het vizier op de 50 USD uit 2011 en 1980!
(welk “industrieel” metaal ken je, dat in 2021 aan een lagere prijs wordt verkocht dan in het jaar 1980?)

Eenmaal boven 30 dollar per ounce, zien we de kans reëel dat de zilverprijs niet meer achterom kijkt en gewoon doorstoomt.

OOK onder de 30 dollar, heeft de papieren zilvermarkt een probleem.

Of duidelijker: De Bullion Banks, die heer en meester zijn op de “papieren markten”, staan in de zilvermarkt voor niets minder dan een “Palladium scenario”, wat de koers nu op korte termijn ook doet! 

Dat “Palladium scenario” moeten we misschien even uitleggen:
De Palladium markt zag er in het jaar 2015 misschien wel uit zoals de zilvermarkt vandaag.

Een toename van de vraag (herinner je het Volkswagen diesel schandaal), zorgde ervoor dat de fysieke vraag naar Palladium bleef stijgen.
Onder invloed van de beweging weg van de dieselmotor (Platina in katalysator) naar benzine/hybride (Palladium in katalysator).

De banken zaten “vanzelfsprekend” behoorlijk SHORT op Palladium (papier) en bijgevolg vanaf dan met een “losing position” waarvan de schade bleef oplopen.

Tegen 2018 was de situatie zo nijpend, dat zelfs goud999 aanbiedingen kreeg om onze stocks aan fysiek Palladium “uit te leasen” voor een rendement van bijna 20% op jaarbasis.
Zo wanhopig waren de banken op dat moment. (dat “leasen” hebben we vervolgens natuurlijk NIET gedaan).

Vandaag noteert de Palladiumprijs aan bijna 5x de koers van begin 2016 (en bijna 12x de koers van 2009). De fysieke palladium markt is nog steeds klein en er is absoluut nog steeds geen overschot in 2021!

Teruggekoppeld naar de Zilvermarkt in 2021:

– Om nu al niet “kopje onder” te gaan, hebben de Bullion Banks massaal nieuwe shorts moeten inleggen op zilver. Voorlopig hebben ze zo kunnen vermijden dat de prijs door 30 dollar per ounce ging.
Maar in principe moeten ze die contracten ook weer terugkopen…

– Deze banken hebben wel nog een dikke 6 weken tijd om “spelletjes” te blijven spelen met de prijs, alvorens er ook echt metaal moet worden uitgeleverd. (ALS ze iets uitleveren)

– De hoeveelheid bovengronds zilver die op elk moment “te koop” staat, is eigenlijk al minstens 10 jaar aan het afnemen, omdat de vraag groter is dan het aanbod.
Hoeveel er nog rest in kluizen wereldwijd, is voor niemand duidelijk. Maar de kluizen kunnen echt bijna leeg zijn.

– De Industrie, goed voor verbruik van meer dan de helft van de globale mijnproductie in zilver, kan OOK in paniek schieten. Wat als enkele grote industriële bedrijven zich gaan zorgen maken over hun voorraad aan fysiek zilver? (dat is niet zo ver gezocht – we zagen dit eerder al effectief gebeuren bij Rhodium met spectaculair resultaat).

– Zonnepanelen iemand? De hoeveelheid zilver die wordt verbruikt in fotovoltaïsche cellen kan maar liefst verdubbelen in de komende vijf jaar! Dat zou zo maar eens 100 miljoen ounce per jaar extra aan vraag voor zilver betekenen.

– In Londen, waar het meeste zilver (fysiek) verhandeld wordt, is de markt nu echt al krap, dit is echt niet “business as usual” en wij merken dit ook uit eerste hand!

Onze conclusie:
De fysieke beschikbaarheid van zilver, is de achilleshiel van de zilvermarkt.

Nu het fysiek stilaan gaat nijpen, hebben we het vermoeden dat de Zilvermarkt sterk gaat lijken op de Palladiummarkt!

De vraag naar fysiek Zilver in 2021, lijkt immers fors groter dan de aanvoer naar de markt.

Beschikbaarheid fysiek zilver 12/02/21:

De markt blijft onder druk staan, maar ze functioneert gelukkig nog wel!

Met Zilver vrij van btw doe je mee met de grote jongens, hier staat de markt zoals eerder vermeld onder druk, maar we hebben nog gealloceerd zilver beschikbaar!
De beste koop vanaf 10x 100 ounce!

Bij de zilveren munten zijn het eigenlijk nog alleen de Philharmonikers (afhalen/verzending vanaf 23/02) die in redelijke aantallen te verkrijgen zijn!

Indien Zilver het nieuwe Palladium wordt, dan blijft de zilvermarkt nog heel lang bijzonder interessant!!!