Yellen zegt: kalm aan met renteverhoging: goud knalt door 1200!

Wow, dit is wel leuk wakker worden voor de goudbugs. De goudprijs stijgt al voor de negende opeenvolgende keer in tien dagen tijd na de opmerkingen van Yellen, de voorzitster van de Amerikaanse Centrale Bank. Het blinkende gele edelmetaal knalt vanochtend, donderdag, door de grens van 1200 dollar per ounce, die werd beschouwd als een stevige technische barrière.

De stijging komt er nadat Yellen aangaf dat de Amerikaanse centrale bank verdere renteverhogingen wel eens zou kunnen uitstellen indien de huidige chaos en dalingen op de financiële markten uitblijven. Dat doet veel beleggers naar goud vluchten uiteraard.

De grafiek toont ook aan dat goud het veel beter doet dan andere grondstoffen.

goud

De goud spotprijzen stegen 1,5% tot 1214 USD per ounce. Dat is meteen ook het hoogste niveau sinds 22 mei, aldus Bloomberg. Het is geen verrassing dat dan ook de goudmijnen fors terrein wonnen.

Goud is nu dit jaar al 14% gestegen nu de chaos op de financiële markten doet wegvluchten van risicovollere financiële activa. Ook de zwakte op de Chinese beurzen houdt aan. Yellen zei woensdag dat de turbulentie de financiële voorwaarden heeft verkrapt, door dat aandelenprijzen zijn gedaald en de financieringskosten zijn toegenomen.

Ook ETP-beleggers laten zich niet onbetuigd en stopten forse hoeveelheden nieuw geld in deze producten. De holdings in ETP’s stegen 0,5% tot 1571,3 metrische ton, het hoogste niveau sinds juli 2015. Sinds begin dit jaar zijn de activa onder beheer met 7,5% toegenomen na drie opeenvolgende jaren van outflows.

Dit doet vermoeden dat het dit jaar wel eens menens zou kunnen zijn met de langverwachte heropstanding van het goud. Alles heeft zijn tijd en het ziet er naar uit dat bijzonder risicovolle activa nu een hele tijd hebben afgedaan.

Zoals we hier al eerder schreven, is ook het argument weggevallen dat goud geen rente of dividend betaalt. Veel andere staatsobligaties betalen immers een negatieve rente.

Dit is een bijzonder krachtige cocktail die niet te onderschatten valt.

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.