World Gold Council: “Vraag naar goud in India blijft hoog”

De Indiase goudimport steeg vorig jaar tot het hoogste niveau in tien jaar tijd. De verkoop van sieraden verdubbelde bijna en de vooruitzichten voor de vraag blijven gunstig, aldus de World Gold Council (WGC).

De vraag herleefde na twee sombere jaren toen Indiërs in 2021 opnieuw massaal naar juwelierswinkels trokken wegens de verminderde vrees voor de pandemie.

Bruiloften en feesten zijn in de drie maanden tot en met december in volle gang geweest, waardoor de import over het hele jaar meer dan verdubbeld is tot ongeveer 925 ton, de hoogste import sinds 2011, zo blijkt uit de gegevens van de WGC.

P.R. Somasundaram, regionaal CEO India bij de WGC: “Starting 2022, you will see demand setting up a new normal toward 800-850 tons, compared with an average of 667 tons in the five years through 2020. The next few years will be key as policy reforms and technology let gold evolve into a more transparent mainstream asset class”

De totale vraag naar sieraden, munten en baren is vorig jaar met 79 procent gestegen tot 797 ton. De Indiase vraag naar goud steeg in het laatste kwartaal tot een recordhoogte van ongeveer 344 ton.

De verkoop van sieraden verdubbelde bijna tot 265 ton en aankopen betreffende investeringen steeg met 61 procent tot ongeveer 79 ton. De import steeg in het kwartaal met 25 procent, tot 208,4 ton.

De stijgende goudprijs, de toegenomen volatiliteit op de aandelenmarkten en de economische onzekerheid als gevolg van COVID-19 stimuleerden ook de vraag naar Indiase goud-ETF’s.

Als gevolg daarvan verdubbelde de netto-instroom in 2020 bijna, waardoor het totale ETF-goudbezit in India aan het eind van dat jaar 28,3 ton bedroeg.

Dit positieve momentum hield in 2021 aan. Indiase beleggers bleven massaal instappen in deze ETF’s, gedreven door een lagere koers, bezorgdheid over hogere aandelenwaarderingen en de vraag naar veilige havens.

De netto-instroom steeg met 9,3 ton, waardoor het goudbezit in Indiase goud-ETF’s tegen eind 2021 37,6 ton bedroeg.

Goud heeft tijdens het pandemiejaar 2020 zijn rol als veilige haven prima vervuld en is ook in 2021 een bescherming tegen marktvolatiliteit blijven bieden. Deze eigenschappen werden niet alleen erkend door Indiase beleggers, maar ook door de Reserve Bank of India (RBI).

Na de toevoeging van 41,6 ton in 2020 heeft de RBI haar goudaankopen in 2021 opgedreven door nog eens 77,5 ton aan te kopen, waardoor haar totale goudreserves tegen het einde van het jaar op 754,1 ton uitkwam.

Bronnen: WGC, Bloomberg