Wie trekt altijd aan het kortste eind?

De laatste maanden hebben we in deze nieuwsbrief veel meer aandacht gehad voor goud, dan voor de andere edelmetalen.

Logisch als je de financiële en geopolitieke capriolen van 2022 ook maar een beetje volgt.

Het systeem staat onder druk en we hebben dit waarschijnlijk al voldoende en misschien zelfs tot vervelens toe herhaald (in dat geval onze excuses daarvoor) maar fysiek goud is als enige “anders” en dus noodzakelijk.

Zilver hebben we zo wat onderbelicht, er was eerlijk gezegd ook niet zo heel veel te beleven de laatste maanden.
Maar nu is het ineens hoog tijd voor een kort overzicht van de fysieke zilvermarkt, want de kans bestaat dat we zonet de laagste koers voor 2022 hebben gezien!

Wanneer u bij het lezen van de vorige zin met uw ogen heeft gedraaid en tegelijk gedacht heeft “daar zijn ze weer met hun bodem, zilver daalt alleen maar”, dan heeft u vandaag exact hetzelfde gevoel als de meerderheid van de partijen in de zilvermarkt!

Heel wat investeerders, zien het dus nu niet meer zo positief.

Dat is natuurlijk geweldig nieuws want het is altijd een cyclus in het sentiment! We tonen je dat graag:

Tijd:

In 2020 zagen we een forse rally voor Zilver, waarbij de koersen maximaal 138% stegen (in euro) op amper 6 maanden tijd.
Daarna volgde de huidige correctie en die heeft niet alleen maximaal (exact) 49,9% van de eerdere winst terug gegeven… Deze correctie heeft vooral stilaan lang genoeg geduurd.

Enthousiasme: 

We schrijven dat het lang genoeg heeft geduurd omdat het uitermate positieve sentiment op de top van de koersen, tijd nodig heeft om af te koelen.

De relatief lange correctie, heeft het enthousiasme in de papieren markten nu tot onder nul gebracht.

Met de papieren markten bedoelen we de futures en unallocated zilverhandel en hoewel deze markten eigenlijk dikwijls weinig met echt zilver te maken hebben, wordt daar vandaag wel nog de prijs gemaakt.

De speculanten die tijdens de #Silversqueeze nog bijzonder talrijk waren, zijn nu per saldo verdwenen uit de zilvermarkt (bron: Silver futures data van 26/07/2022).

Dankzij barchart, kunnen we dit ook visueel makkelijk tonen, in de grafiek hieronder.

Kijk voor de posities van de speculanten in zilver naar de groene lijn. (de prijs van zilver in dollar staat op het bovenste gedeelte, in het zwart, op de afbeelding):


klik op de grafiek voor een grotere versie van de afbeelding.

Moraal van het verhaal: de SPECULANTEN, voorgesteld door de groene lijn, bakken er helemaal niets van qua timing.
Vandaag zijn ze per saldo simpelweg niet meer aanwezig, hun positie staat gemiddeld op nul, en dat is meestal “het” moment. Het zijn immers de speculanten die in de zilvermarkt aan het kortste eind trekken…

Merk tegelijkertijd op, dat de andere kant van elke weddenschap ook moet worden ingevuld en dat gebeurt in de regel door de “commercials“. Je kan de commercials in het rood op de grafiek terugvinden. Zij hebben een veel indrukwekkender palmares en het is opmerkelijk dat ze vandaag helemaal niet meer short zitten op zilver.
Zouden ze iets vermoeden?

De speculanten hebben misschien geen gevoel voor timing, ze zijn dikwijls wel de drijvende kracht achter een prijsrally!

Wanneer zij opnieuw positief worden en gaan instappen, ontstaat er immers opwaarste druk op de prijs. Dat duurt zolang totdat alle speculanten weer aan boord zijn en wild enthousiast.
Het is die cyclus die zich elke keer opnieuw herhaalt.

Fysieke markt als achilleshiel:

Het laatste en natuurlijk belangrijkste puzzelstuk, is de “echte” fysieke zilvermarkt.

Hier ontvangen we de laatste weken steeds meer signalen dat er absoluut geen overschot is aan zilver op de markt. Vermits onze bronnen effectief met hun beide benen in de zilvermarkt staan, hechten we hier veel belang aan.

Indien er nu een rally in de zilverprijs gestart is, of indien die binnenkort start, hoor je waarschijnlijk binnen de kortste keren over fysieke tekorten.

Waar we daarna als ultieme doel naar uitkijken, is natuurlijk het falen van de papieren edelmetaalmarkten…
Dit is duideljk nog niet voorgevallen bij zilver. We zagen wel al iets gelijkaardig in “light” vorm bij Nikkel dit jaar. (Nikkel is “slechts” een industrieel metaal en daar was het al een grote chaos)

De eerste stap is natuurlijk een nieuwe rally in de zilverprijs inzetten en de voorbije week was duidelijk positief. Laten we daar eerst naar kijken!

Hoe fysiek zilver kopen?

De boxen Philharmonikers zijn vandaag bij de munten opnieuw voorradig en zijn, zolang de voorraad strekt, daar momenteel de beste keuze.

Tot binnenkort!

Het goud999 team!
T: +32 11 960 400 E: info@goud999.com

P.S.  Fysiek Zilver kan u ook online aankopen en weer verkopen via goud999safe.com!

Nog geen account op goud999safe?
Het aanmaken daarvan kost u slechts drie minuten tijd!