WGC: “Chinese goudvraag zal herstellen”

De World Gold Council (WGC) heeft deze week zijn laatste nota over de huidige toestand van de goudmarkt in China vrijgegeven.

China bevindt zich momenteel midden in een nieuwe COVID-19 uitbraak en er zijn lockdowns in verschillende grote steden, waaronder Shanghai en Beijing.

Dit heeft zijn impact op de verkoop van zowel fysiek edelmetaal als gouden sieraden. Het rapport van de WGC gaat in op beide gebieden en geeft een update over de investeringsactiviteit.

Niet onbelangrijk aangezien China zowel ’s werelds grootste goudconsument als producent is.

De uitstroom uit Chinese goud-ETF’s hield vorige maand aan. Het totale beheerde vermogen (Assets Under Management of AUM) in Chinese goud-ETF’s daalde in mei met 1,8 ton tot tot 56,7 ton (3,4 miljard dollar).

De vraag naar fysiek goud door de groothandel verbeterde op jaarbasis. De goudonttrekkingen aan de Shanghai Gold Exchange (SGE) stegen met 19 ton vergeleken met dezelfde maand vorig jaar en kwamen in mei uit op in totaal 103 ton.

In april daalde de goudimport (wederom). China importeerde toen 27 ton goud, 21 ton minder dan de maand ervoor en 84 ton minder dan in april 2021.

De verminderde vraag naar goud als gevolg van de strenge lockdowns in belangrijke regio’s, waaronder Shanghai, en een negatieve spread tussen de goudprijs tussen Shanghai en Londen in april drukten beide op de goudimport en de vraag.

Dit zal uiteindelijk leiden tot een krapper aanbod op de binnenlandse markten.

Naarmate China geleidelijk herstelt van de meest recente lockdowns en de stimuleringsmaatregelen meer vaart krijgen, verwacht de WGC dat de Chinese goudconsumptie de komende maanden zal verbeteren.

Een verzwakkende munt, toenemende inflatiedruk en lagere obligatierendementen kunnen de belangstelling van beleggers voor beleggingsproducten in goud doen toenemen.

Een stabiele goudprijs en een inhaalvraag naar goud als gift tijdens bruiloften kunnen eveneens de consumptie van gouden sieraden ten goede komen.

Dit alles betekent dat de vooruitzichten positief kunnen zijn naarmate het land weer uit de lockdowns komt.

Er zal een inhaalvraag zijn, maar er kunnen ook seizoensgebonden factoren in het spel zijn, die kunnen betekenen dat het herstel sterker zal zijn dan eerder gedacht.

Bronnen: Kitco, WGC