Wereldwijde vraag naar goudstaven en -munten explodeert in Q4

Indrukwekkende cijfers kregen we vandaag te lezen van de World Gold Council. Die maakte immers zijn verslag bekend over de belangrijkste vraagtrends op de goudmarkt in 2016. De conclusies liegen er absoluut niet om: goud is erg gevraagd, ondanks de berichten in de mainstream media.

Wat vooral opviel in het rapport van de World Gold Council, was dat de wereldwijde vraag naar goud in het volledige jaar sterk was. De beleggingsvraag naar goud explodeerde in de hele wereld met maar liefst 70%. Dat is meteen het hoogste niveau sinds 2012. Toen de goudprijzen in oktober en november daalden, was de reactie onmiddellijk dat de vraag naar munten en staven fors steeg. Het was meteen de sterkste aankoopimpuls sinds het vierde kwartaal van 2013.

Wat heel erg opvalt, is dat de Chinezen forse kopers blijven van goud. Historisch gezien zijn het vooral de Chinezen en Indiërs geweest die tot de grootste goudkopers ter wereld behoorden. Al eeuwenlang kopen zij goud om hun koopkracht te bewaren. Dat in tegenstelling tot westerse spaarders, die eerder in euro’s en dollars zullen blijven beleggen. Deze mensen geloven niet in de kracht van fiatgeld en willen hun geld in een eeuwige waarde opslaan. Naarmate de middenklasse in deze landen steeds rijker wordt, zal ook de vraag naar goud verder gaan toenemen.

Het vierde kwartaal was daarom voor de Chinese vraag naar goud een absoluut blockbusterjaar. Op jaarbasis steeg de vraag naar goud in China in het vierde kwartaal immers met maar liefst 86%. Dat stuwde de jaarlijkse vraag naar 284,6 ton, en meteen ook het hoogste niveau sinds 2013, volgens de cijfers van de World Gold Council. Ook de Chinese retailbeleggers profiteerden voluit van de lagere prijzen in het vierde kwartaal. De lagere prijzen werden gezien als een koopje en een aankoopgelegenheid. Opdoemende angst over een zeepbel op de vastgoedmarkten in bepaalde Chinese steden ondersteunde ook de vraag. Ook de depreciatie van de Chinese munt tegenover de Amerikaanse dollar zorgde ervoor dat heel veel (vermogende) Chinezen een deel van hun roerende tegoeden omzetten in fysiek goud, om op die manier hun koopkracht te bewaren uiteraard. En last but not least stimuleerden de seizoensaankopen naar aanleiding van het Chinese Nieuwjaar op 28 januari ook verse goudaankopen.

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]