We moeten eens praten

 

We moeten eens praten over deze grafiek:

We moeten eens praten

Tot begin 2022 liepen goud en obligaties hand in hand. Goud steeg samen met obligaties.

En aangezien stijgende obligatieprijzen gepaard gaan met dalende rentes, ontstond zo de “wijsheid” dat een stijgende rente slecht nieuws was voor de goudprijs.

Maar zoals het zo vaak gaat met beurswijsheden, zijn er altijd uitzonderingen.

En sinds begin 2022 (blauwe cirkel op de grafiek) gelden er andere regels. There is a new sheriff in town.

Wat gebeurde er begin 2022? Iemand een idee? De inval van Rusland in Oekraïne natuurlijk!

De VS en Europa sloegen de Russen met meerdere sancties rond de oren en bevroren de Russische deviezenreserves. De Russische centrale bank hield een groot deel van de reserves aan in Amerikaanse dollars (en euro’s) en deze werden zo compleet onbruikbaar.

Een controversiële beslissing die de rest van de wereld snel deed ontwaken. Plots beseften ook andere landen dat dollarreserves misschien niet zo veilig waren dan gedacht. Het Westen kan die reserves immers aanslaan wanneer je niet in de pas loopt met hun visie.

Opeens leek het een minder goed idee om reserves te parkeren in dollars.

Een land als China exporteerde veel goederen naar de VS, kreeg er dollars voor terug en kocht overheidsobligaties met de overschotten. Dat stopte echter begin 2022. Dollarreserves werden gevaarlijk. Men kocht niet langer obligaties met overschotten maar goud.

En aangezien China en vele andere niet-Westerse landen plots heel wat minder overheidsobligaties kochten, kelderden de obligatieprijzen en stegen de rentes.

Die stijgende rente zadelt de Amerikaanse overheid op met snel oplopende rentelasten. Michael Hartnett, Chief Investment Officer van Bank of America, schat dat deze rentebetalingen tegen het einde van dit jaar oplopen tot $1,6 biljoen!

We moeten eens praten

De stijgende rente zorgt er dus voor dat het begrotingstekort compleet uit de hand loopt. En aangezien buitenlandse kopers zoals China niet meer in de rij staan om Amerikaanse obligaties te kopen, moet de Federal Reserve in dat gat duiken.

We hebben het dan over het monetariseren van schulden: geld printen om de overheid te financieren. 

Dit is waarom de goudprijs nu stijgt wanneer de rente stijgt. De markt begrijpt dat een hogere rente leidt tot een hoger begrotingstekort en dus meer money printing. 

Alles wat leidt tot een hoger begrotingstekort is positief voor goud.

En omgekeerd natuurlijk. Een lager begrotingstekort zal goud onder druk zetten.

Maar dan heb je het over besparingen en waar zou de VS dan moeten besparen? Minder spenderen aan defensie? De uitkeringen schrappen? Ik denk niet dat we er in dit klimaat meteen bang voor moeten zijn.

Groeten

Maarten Verheyen

PS. Deel deze analyse met je volgers op Twitter. Alvast bedankt voor je hulp!

Fysiek goud aankopen kan hier via goud999safe