Waarom zilver veel hoger gaat dan goud

Bij edelmetalen is de vraag- en aanbodverhouding van groot belang. Daarom moeten beleggers ook beseffen dat het grootste potentieel bij zilver zit. Daar zijn immers goede fundamentele redenen voor. Er is een belangrijke factor die beleggers over het hoofd zien wanneer ze kijken naar zilver.

Dat is het feit dat er een enorm onevenwicht bestaat tussen de gerecycleerde aanvoer van zilver tegenover de vraag. Hoewel de meeste beleggers wel degelijk beseffen dat de goud- en zilver scrapaanvoer wordt gebruikt om de markt aan te vullen, begrijpen weinig beleggers dat er een enorme kloof gaapt tussen goud en zilver, wanneer we de gerecycleerde juwelen scrap in aanmerking nemen. Als we kijken naar de juwelen scrap aanvoer van zilver, dan zien we volgens de Metals Focus, Silver Scrap Report dat de wereld ongeveer 551 metrische ton zilver juwelen recycleerde in 2015. Dat kan op het eerste gezicht een grote hoeveelheid zijn, tot we dit eens afzetten tegenover de totale juwelenvraag over de hele wereld (voor zilver dan). Die bedraagt 7.045 metrische ton.

Dat betekent dat de aanvoer van gerecycleerde zilver juwelenaanvoer van 551 metrische ton goed was voor slechts 8% van de totale vraag naar zilveren juwelen in 2015. Heel weinig mensen nemen immers de tijd om naar een pandjeswinkel of juwelenhandelaar te stappen om daar enkele stukken zilveren juwelen te verkopen. Het geld dat ze ervoor terugkrijgen is immers voor hen niet de moeite waard. Dat verklaart waarom er erg weinig zilveren juwelen worden gerecycleerd. Bij gouden juwelen is dat een heel andere zaak. Daar nemen de mensen wel de moeite om dit te laten recycleren omdat de prijs voor goud nu eenmaal een stuk hoger ligt dan die van het zilver.

Beide markten hebben hun eigen dynamiek, maar dit is wel een heel erg belangrijke factor die beleggers in de gaten moeten houden.

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]