Vraag naar gouden sieraden in de lift

De wereldwijde vraag naar gouden sieraden heeft in 2020 een enorme klap gekregen, maar de opleving van de detailhandelsverkopen ziet er rooskleurig uit.

De wereldwijde vraag is tussen 2020 en 2021 met 40 procent gestegen tot naar schatting 1805 ton.

China en India zijn daarbij, met 1229 ton goud, goed voor tweederde van de totale wereldwijde fysiek gouden sieradenconsumptie.

In de tweede helft van 2020 – als gevolg van een mindere verkoop tijdens het Indiase huwelijksseizoen – importeerde India slechts 224 ton goud. Dit terwijl dat in 2021 op liefst 497 ton goud uitkwam.

De twee belangrijke feestdagen Dushera en Dhantares zorgden in het vierde kwartaal van 2021 er dus voor dat de Indiase vraag op jaarbasis met 123 procent steeg.

De Indiase goudimport steeg volgens de World Gold Council daarnaast tot het hoogste niveau in tien jaar tijd.

Gekeken naar andere internationale cijfers zien we dat China in 2021 621 ton gouden sieraden heeft geproduceerd tegen normaliter gemiddeld 730 ton. Dit betreft een kleine daling maar de consumptie is relatief stabiel gebleven.

Die lagere Chinese aankopen werden gecompenseerd door de gestegen vraag in India. Ook de vraag in Europa steeg met 11 procent op jaarbasis en in Noord-Amerika werd een stijging van 10 procent genoteerd.

De goudkoers is in India de afgelopen maand echter flink gestegen, net als de koers op de internationale markt, nadat beleggers op zoek gingen naar veilige havens na de stijgende spanningen tussen Rusland en het westen. Dat zorgde in ieder geval in India voor mindere verkopen.

Het land importeert bijna al het edelmetaal dat het verbruikt en de aankoopkosten stijgen, zeker nu de Indiase munt op een laagste koers noteert.

De vraag naar sieraden vormt het leeuwendeel van het goudverbruik in India en de recente daling van de aankopen valt op in vergelijking met de wereldwijde trend, waarbij de vraag naar gouden munten en baren juist is gestegen.

Los hiervan, het laatste rapport gepubliceerd door Verified Market Research Reports toont aan dat de vraag naar gouden sieraden hoe dan ook sterk zal stijgen de komende jaren.

IMARC Group, een toonaangevend marktonderzoeksbureau, verwacht dat de markt in de periode 2021-2026 een jaarlijks groeipercentage zal laten zien van zo’n 5 procent.

Bronnen: ChattTenn Sports, The Bite News, Kitco, Live Mint