Vraag- en aanbodfactoren zilver bullish

Bij edelmetalen zijn uiteraard ook de vraag- en aanbodfactoren belangrijk. De investeringsvraag bij goud staat daarbij voorop, en bij zilver is dat eerder de industriële vraag.

Als we specifiek kijken naar deze dynamiek bij zilver, dan doet alles vermoeden dat de toekomst er bullish uitziet. Dat is in elk geval wat beleggers kunnen afleiden van de nieuwe World Silver Survey die werd opgesteld door Thomson Reuters GFMS in samenwerking met het Silver Institute.

Het verbruik van zilver is misschien nooit hoger geweest dan vandaag.

De enquête blikt terug op de voorgaande jaren, en dat bevestigt dat de vraag naar zilver in 2015 nooit sterker is geweest dan vandaag.

De vraag naar juwelen, munten en staven was bijzonder stevig, en dat geldt ook voor fotovoltaïsche sector, die nieuwe hoogtepunten bereikte. Dat zorgde er allemaal voor dat de totale zilvervraag vorig jaar een stevige boost kreeg en uitkwam op maar liefst 1,17 miljard ounces.

Dat schreef het instituut in haar samenvatting. De vraag naar munten en staven was bijzonder sterk. De industriële toepassingen van zilver omvatten het grootste deel van het verbruik, maar ook de investeringsvraag bereikte nieuwe hoogtepunten in 2015.

De daadwerkelijke investeringsvraag, dus de vraag naar fysiek zilver in de vorm van munten en staven, en ook ETF’s, steeg met maar liefst 16% tot een nieuw record in 2015. De investeringen in zilvermunten en staven stegen met 24% tot 292,3 miljoen ounce, de hoogste jaarlijkse vraag in de annalen van GFMS. Dat is sterker dan het vorige hoogtepunt in 2013. De vraag naar munten en staven was goed voor 25% van de totale fysiek vraag in 2015, het hoogste marktaandeel tot nu toe, aangezien dat een tiental jaar geleden slechts 5% bedroeg.

Anderzijds gaat het aanbod fors lager. Hoewel de jaarlijkse productie een nieuw recordniveau bereikte in 2015, is het groeipercentage aan het afkalven. De algemene vertraging in de mijnproductie vorig jaar zal waarschijnlijk aanhouden, voorspelde het instituut. Dit sluit aan bij de recente berichten van CPM Group dat de productie van nieuw zilver dit jaar met 2,4% zal afnemen.

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999