Vooruitzichten voor zilver in 2017 volgens BofA

De mindere vraag naar zilver heeft de rally van het witte metaal in de kiem gesmoord. Een duurzaam niveau ligt volgens BofA Merrill Lynch Global Research tussen de 15 en 20 USD per ounce dit jaar. Dat verscheen in een recent rapport dat eerder deze week verscheen.

De afkalvende aanvoer van nieuwe mijnen heeft de prijzen ondersteund, maar de realiteit is nu eenmaal dat de commerciële en niet-commerciële vraag te zwak is geweest om de prijzen omhoog te stuwen, vertelde BofA in het rapport. Zij gelieven bijgevolg dat een prijs in een bandbreedte tussen 15 en 20 USD per ounce. Ondanks de recente zwakte van de zilverprijs blijft de ondersteuning. Die is voornamelijk het gevolg van de dalende aanvoer nu de mijnbouwers de druk op de marges voelen, vertelde het Global Metals Weekly rapport.

De uitdagende omgeving van de afgelopen weken, waarin zilver moet handelen, wordt ook weergegeven in andere parameters. Denken we maar aan het aantal boorgaten dat afneemt. Het duurt bijgevolg jaren om een nieuwe mijn operationeel te maken. Daardoor is het weinig waarschijnlijk dat er op middellange termijn een stijging komt van de aanvoer.

Hoewel de aanvoer uit de mijnen zeer zwak en beperkt blijft, stijgt de vraag niet. Dat is nu precies hetgene wat de prijzen niet doet dalen. Uit de elektronicasector zien we een dalende vraag komen. Ook verkopen munten niet zo goed blijkbaar en vloeit er weinig geld naar ETF’s.

Als we kijken naar de industriële sector, dan gaat de consumptie daar al jaren lager. Een deel ervan werd ingegeven door de fotografiesector, maar de producenten van elektronica hebben ook de zilveraankopen teruggeschroefd. De activa onder beheer in fysiek gedekte ETF’s is sinds het jaarbegin gedaald en de verkopen van munten in de VS zitten op een meerjarig laagtepunt.

Als de verkoopdruk aanhoudt, dan is het volgens het rapport goed mogelijk dat zilver dit jaar 15 USD per jaar aantikt. Alle mogelijkheden zitten nog in de kaarten, dus even goed kan er 20 USD op de teller verschijnen.

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]