Volgens JPMorgan gooit Bitcoin roet in het eten voor de goudprijs

De opkomst en adoptie van cryptovaluta door de reguliere financiële sector gaat ten koste van goud, aldus analisten bij JPMorgan Chase & Co.

Sinds oktober dit jaar is de prijs van Bitcoin flink gestegen en de goudprijs juist flink gedaald. Volgens strategen bij JPMorgan zal die trend zich op de lange termijn voortzetten naarmate meer institutionele beleggers een positie in cryptocurrency’s innemen.

Echter hebben beide activaklassen dit jaar in dollar-termen een all-time high aangedaan. JPMorgan is een van de weinige banken op Wall Street die een belangrijke verschuiving voorspelt in de goud- en cryptomarkten, omdat digitale valuta steeds populairder worden als activaklasse.

Wanneer beleggers ook maar een klein deel van hun portefeuilles omzetten van goud naar crypto vormt die trend de komende jaren een probleem voor de edelmetaalmarkt, aldus JPMorgan.

“The adoption of bitcoin by institutional investors has only begun, while for gold its adoption by institutional investors is very advanced. If this medium to longer term thesis proves right, the price of gold would suffer from a structural flow headwind over the coming years”

De Grayscale Bitcoin Trust, een beursgenoteerd cryptobedrijf populair bij institutionele beleggers, heeft sinds oktober een instroom gezien van bijna $2 miljard.

Dit in vergelijking met een uitstroom van $7 miljard voor op de beurs verhandelde fondsen – de goud-ETF’s, zo geven de analisten bij de bank aan.

JPMorgan’s berekeningen suggereren dat Bitcoin slechts 0,18 procent uitmaken van activa onder beheer bij family offices, dit in vergelijking met 3,3 procent voor goud-ETF’s.

Zij meent dat die allocaties wel eens kunnen kantelen, waarbij er miljarden uit de goud-ETF’s vloeien richting Bitcoin naar bijvoorbeeld het Grayscale-fonds.

Op de korte termijn is er echter een goede kans dat de Bitcoin-prijs te hoog gegrepen is en dat er een herstel van de goudprijs op komst is, aldus de bank.

Voor Bitcoin zijn de momentum-signalen verslechterd, wat waarschijnlijk zal leiden tot verkoop op de korte termijn door beleggers die handelen op basis van prijstrends.

Bitcoin is sinds haar all-time high van $19.462,14 deze maand gedaald tot een huidige koers van ongeveer $17.000, een daling van dik 10 procent.

Dat de analisten bij JPMorgan enkel naar deze markten kijken is uiteraard opvallend. Beide activa hebben dit jaar een all-time high aangedaan. Waarom enkel Bitcoin zou profiteren van huidig financieel economisch en monetair speculatief klimaat is de grote vraag.

Beide activa-klassen hebben de potentie de komende jaren flink te stijgen, waarbij de allocatie waarschijnlijk niet snel zal verschuiven van goud naar Bitcoin maar eerder de gigantische posities in andere activa (96,52 procent) naar zowel Bitcoin als goud.

Bronnen: Bloomberg, CNBC

Foto: Flickr