Vertraging instroom goud ETF’s in juni maar eindigen tweede kwartaal positief

De instroom in goud-ETF’s wereldwijd bleef in juni vrijwel onveranderd, met een geringe instroom van slechts 2,9 ton (191 miljoen dollar).

De instroom in Noord-Amerikaanse en Aziatische fondsen werd voornamelijk tenietgedaan door uitstroom uit Europese fondsen.

Het wereldwijd beheerd vermogen staat nu op 3.624 ton, ter waarde van zo’n 206 miljard dollar. Dat is zo’n 7 procent minder dan het recordniveau van oktober 2020 op 3.909 ton.

Amerikaanse fondsen en low-cost goud-ETF’s in Europa zagen de grootste instroom, terwijl grotere Europese fondsen, met name die in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, de uitstroom leidden.

Noord-Amerikaanse fondsen voegden 10,5 ton goud toe, dit in tegenstelling tot Europese fondsen die een uitstroom zagen van 9,4 ton.

Met name de goedkopere goud-ETF’s droegen eveneens significant bij aan de gecombineerde instroom in Noord-Amerika en Europa, namelijk 3,8 ton – wat een waarde vertegenwoordigde van 222 miljoen dollar.

Aziatische fondsen keerden de recente trend lager en zagen een instroom van 1,7 procent of 2,3 ton. Terwijl de aanhoudingen in andere regio’s daalden met 0,8 procent zagen vooral India en China een toename in aanhoudingen.

Het Chinese goud ETF-aandeel steeg in juni, ondanks wederom een daling van de goudprijs na een stijging in mei. Zij zag een instroom van 2,1 ton gedurende de maand.

Na een daling van 6 procent in de tweede week van juni – na de vergadering van de Federal Open Market Committee (FOMC) – eindigde goud de maand 7,2 procent lager op 1.763 dollar per ounce. Daarmee werd de winst van mei teniet gedaan.

Het dagelijkse handelsgemiddelde voor goud daalde in juni eveneens – tot 163 miljard dollar per dag, voornamelijk door lagere COMEX-volumes. Dit in vergelijking met 176 miljard dollar in mei.

Goud-ETF’s wereldwijd verloren bijna 7 miljard dollar (-129 ton) in de eerste helft van 2021, omdat de instroom in het tweede kwartaal de sterke uitstroom in het eerste kwartaal niet kon compenseren.

De uitstroom in het eerste kwartaal kwam vooral uit Noord-Amerika, aangevoerd door de grote fondsen in de VS. Een sterkere instroom diezelfde periode in Azië kon deze afname niet compenseren.

Hoewel juni weer een wat zwakkere maand betrof na een sterke maand mei, zorgde de instroom in Noord-Amerikaanse en Europese fondsen voor een groot deel toch voor een herstel in het tweede kwartaal.

Bronnen: WGC, ETF Express

Foto: Flickr