Verkoop gouden munten U.S. Mint stijgt flink na slechtste jaar ooit

Vorig jaar bleek er een bijzonder contrast te zijn ontstaan tussen de U.S. Mint en de Australische Perth Mint. Daar waar de Perth Mint bijzonder veel fysiek goud en zilver wist te verkopen, voornamelijk in de vorm van munten, bleek de U.S. Mint het slechtste jaar in verkopen te kennen.

De laatste gegevens van de U.S. Mint laten echter weer een aanzienlijk herstel zien in de verkoop van gouden munten. Daar moet bij worden gezegd dat januari traditioneel de sterkste maand in verkopen is voor de U.S. Mint.

In januari werden in totaal 60.000 ounces van de gouden American Eagle-munten verkocht. Niet geheel een eerlijke vergelijking maar het betekend wel een stijging van liefst 2.900 procent ten opzichte van de voorgaande maand!

In december 2019 werden er immers slechts 2.000 ounces goud verkocht, zo blijkt uit de gegevens van de U.S. Mint. Dit betekende de meeste verkochte ounces op maandelijkse basis sinds januari 2019, toen er 65.000 ounces goud werd verkocht.

In vergelijking met januari 2019 is het aantal verkochte ounces dus gedaald met zo’n 7,5 procent.

De Perth Mint meldde de verkoop van 48.299 ounces goud in januari, wat 39 procent minder is dan het totaal van 78.912 ounces dat in december werd verkocht. Daar daalde de verkoop dus flink.

Ook werden er meer zilveren één-ounce American Eagle-munten verkocht door de U.S. Mint. In januari kwam dat uit op een totaal van 3.846.000 ounces. In december lag dat aantal nog op een ongelooflijke nul ounces zilver die verkocht werden!

De goudprijs had waarschijnlijk niets te maken met de stijging van de verkoop in januari. Het gele edelmetaal begon het jaar immers sterk, waarbij het kort de 1.600 dollar per ounce overschreed.

2019 was het slechtste jaar in termen van de verkoop van de gouden American Eagle munten. Dit ondanks het feit dat goud een beste prestatie neerzette gekeken naar de koers in bijna tien jaar tijd.

In 2019 werden er in totaal 152.000 ounces aan gouden American Eagle-munten verkocht. Dat was 38 procent minder dan 2018 en het laagste verkoopcijfer sinds de U.S. Mint in 1986 begon met het bijhouden van de verkoopcijfers.

De verkoop van zilveren American Eagle-munten bleek het slechtst sinds 2007, met slechts 14.863.500 ounces zilver dat verkocht werd in 2019.

Een van de redenen voor de hogere goudprijs en de zwakke vraag naar fysiek edelmetaal in de vorm van gouden en zilveren munten ligt volgens analisten in het feit dat beleggers meer en meer kiezen voor goud-ETF’s en futures.

Het aantal aanhoudingen in door fysiek goud gedekte exchange traded funds (ETF) steeg deze week naar een absoluut recordhoogte, nadat het al enkele jaren aan een stevige opmars bezig is.

Bronnen: Kitco, Bloomberg

Foto: Flickr