Vergeet die rentestijging gewoon!

Door het barslechte banenrapport in de Verenigde Staten ziet de situatie voor riskante activa er weer helemaal anders uit dan een week geleden. Fed-voorzitster Yellen zei dat graduele renteverhogingen aangewezen zijn, zonder dat ze een specifieke timing meegaf. Haar commentaren, die ze neerschreef in een tekst die was voorbereid voor een speech, waren echter minder specifiek dan vorige opmerkingen. Daarin vertelde ze immers dat ze dacht dat de Fed de rentevoeten opnieuw zou moeten optrekken. Op 27 mei zei ze dat een verhoging gepast zou zijn in de komende maanden.

Maar nu is de kans dat de Fed de rente zal verhogen, fors kleiner geworden. Ze staat nu op 24% kans, dat is minder dan de helft van het niveau een week geleden. De goudprijzen stegen daarop fors en zetten zelfs de beste prestatie neer sinds medio maart.

Het is altijd hetzelfde op de financiële markten, er wordt enorm veel verteld om mensen te proberen uit hun posities te laten stappen. Terwijl iedereen toch kan zien dat het met de economie niet zo goed gesteld is als deze waarnemers ons willen laten geloven.

Een zeer aannemelijk scenario zou dat van een stagflatie zijn, namelijk een periode met zwakke economische groei en een inflatoire druk. Dat zou de economie echt kapot maken en een terugkeer naar de jaren 70 veroorzaken.

Maar beleggers die goud in portefeuille hebben, weten dat een dergelijk scenario helemaal niet vergezocht is, integendeel. Goud biedt bovendien een prima bescherming tegen een dergelijk nefast scenario. Het bewaart de koopkracht en zorgt er in die omstandigheden ook voor dat beleggers activa buiten het banksysteem hebben, dat op een dergelijk moment dan ook bijzonder kwetsbaar zal worden.

De argumenten om niet in goud te beleggen zijn de afgelopen maanden allemaal weggevallen, en beleggers die zich richten op het behoud van koopkracht weten hierdoor wat ze moeten doen!

 

[xyz-ihs snippet=”promo”]