Vergeet 2018, 2019 wordt het jaar van de edelmetalen

De goudprijs zal volgens Georgette Boele, coördinator valuta en edelmetalen strategie bij het Economisch Bureau van ABN AMRO, geen florissant 2018 tegemoet zien en hoogstwaarschijnlijk dalen de komende kwartalen.

Boele ziet goud volgend jaar niet verder stijgen dan de 1.250 dollar per troy ounce en meent dat de prijs op korte termijn zelfs een terugval gaat kennen tot 1.200 dollar.

Voor komend jaar verwacht de bank niet dat de goudprijs nog kan stijgen. De Amerikaanse belastingverlaging, de sterkere dollar en lagere vraag naar sieraden drukken volgens de bank de prijs van het edelmetaal.

Boele:

We no longer expect gold prices to rally in 2018. It is unlikely that the U.S. dollar will be aggressively sold off in 2018 for reasons ranging from higher US nominal yields, upside momentum in the US economy and two more 25bp rate hikes in 2018 by the Fed (one is priced in). In fact, we expect a modest recovery in the dollar

Dat biedt uiteindelijk ook kansen voor beleggers aldus Boele. Voor 2019 verwacht zij immers een kans op een rally.

Maximale prijs die zij dan verwacht ligt op de 1.400 dollar per ounce. Zilver zal daarbij te allen tijden de goudprijs volgen.

Volgens Boele zorgt ook de afbouw van steun door centrale banken aan de financiële markten komende kwartalen voor een domper. Die krimp in steun betekent een teruggang in de goudprijs.

ABN Amro voorziet dat het metaal wel relevant wordt voor de industriële verwerking en voor de juwelensector, die verder kan profiteren van economische groei. Maar die opmars zal wegens de voorraad pas in het tweede kwartaal van 2019 kunnen gebeuren.

Ondanks huidige terugtrekking van de goudprijs, dat beweegt tussen de 1.250 en 1.300 dollar per troy ounce, kent het edelmetaal een bijzonder positief rendement dit jaar.

In dollars staat het tot nu toe nog altijd een dikke tien procent hoger dan op 1 januari van 2017.

Zoals gezegd zal ook zilver volgend jaar volgens de bank geen geweldige tijden kennen en voorspelt een prijs eind 2018 van 16.00 dollar.

In 2019 echter voorziet Boele eenzelfde lot als goud en mag het zich opmaken voor een herstel in prijs tot de 20 dollar per troy ounce.

Bronnen: Kitco, ABN Amro

Foto: Flickr

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999