Venezuela wil goud repatriëren opgeslagen bij de Bank of England

Venezuela heeft verschillende overeenkomsten ondertekend die Russische investeringen in zowel de olie- als de goudsector van het Zuid-Amerikaanse land mogelijk moeten maken.

Dit gaf Venezolaans president Nicolas Maduro afgelopen donderdag aan, aan het eind van een driedaags bezoek aan Moskou.

Maduro vloog vorige week maandag naar Moskou om daar Vladimir Poetin te ontmoeten om precies die zaken te bespreken.

Maduro: “We have signed contracts to guarantee investments of more than $5 billion with our Russian partners in joint ventures to raise oil production. We are also guaranteeing an investment of $1 billion for mining, mostly in gold”

Maduro gaf geen specifieke informatie over waar de investeringen zouden worden gedaan of hoeveel geld Russische bedrijven zouden bijdragen.

Rusland mag voor Venezuela sinds enkele jaren een belangrijke geldschieter heten. Evengoed worstelt de Venezolaanse overheid van Maduro ook al jaren om haar schulden af te betalen.

Venezuela kent voor een vijfde jaar op rij een economische krimp en niet zo maar een. Het land heeft te kampen met een gigantische inflatie en de olieproductie is zo goed als volledig ingestort.

Het hoofd van Russische oliemaatschappij Rosneft vloog vorige maand nog naar Caracas om Maduro te spreken aangaande vertraagde oliezendingen.

Maduro heeft ook tot doel gehad om de goudoutput van het land op te voeren als alternatieve bron van inkomsten. Dit aangezien de opbrengst van olie, dat meer dan 90 percent van de export uitmaakt, afneemt.

Dat heeft zeker te maken met Amerikaanse sancties op Venezolaanse olie en, sinds vorige maand ook, goud.

Ondertussen werd bekend dat twee hooggeplaatste Venezolaanse ambtenaren naar Londen wilden afreizen in verband met de repatriëring van 550 miljoen dollar aan goud in beheer van de Bank of England.

De Venezolaanse regering van president Nicolas Maduro wil 14 ton goud repatriëren vanwege de angst dat er beslag zou kunnen worden gelegd op het goud wegens internationale sancties tegen het land.

Minister van Financiën Simon Zerpa en hoofd van de Venezolaanse centrale bank Calixto Ortega wilden die kwestie afgelopen vrijdag bespreken met de Bank of England.

De Britse parlementariër Andrew Lewer heeft de Bank of England opgeroepen hen niet te ontvangen vanwege de Amerikaanse sancties. Of het tot een ontmoeting is gekomen is vooralsnog niet duidelijk.

Venezuela heeft decennialang goud opgeslagen dat deel uitmaakt van de reserves van de centrale bank in buitenlandse bankkluizen.

Hugo Chavez heeft in 2011 nog zo’n 160 ton goud van banken in de VS en Europa gerepatrieerd naar de centrale bank in Caracas, om de controle over de activa van de centrale bank te vergroten.

Een deel van dat goud bleef in de kluizen bij de Bank of England.

Bron: Reuters, Business Insider

Foto: Flickr