Venezuela verkoopt groot deel van goud

Venezuela zit in bijzonder slechte papieren. Zo werd meer dan 40% van de goudreserves van het land vorig jaar verkocht. De zittende president, Nicolas Maduro, heeft immers dringend geld nodig om de overheid te laten draaien. Dat blijkt uit mediarapporten die de Venezolaanse oppositie wetmaker  Carlos Paparoni citeren.

Het goud werd verkocht zonder de noodzakelijke toestemming van de Nationale Vergadering, die wordt geleid door de oppositie. Dat bleek uit verslagen van Reuters. Het geld wordt gebruikt door Maduro om de overheidsprogramma’s te laten draaien en ook om miljoenen over te dragen aan obligatiehouders. Dat bleek uit verslagen van Bloomberg.

Er was een totaal van 73 ton aan goud dat werd verkocht aan firma’s in de Verenigde Arabische Emiraten en Turkije. Dat vertelde Paparoni aan Reuters.

De overblijvende reserves binnen het land tegen het eind van het jaar bedroegen zowat 110 ton. Dat vertelde een bron.

Je merkt het, goud is een bijzonder liquide belegging. Wanneer je echt nood hebt aan cash, dan is goud een bijzonder gemakkelijk te verkopen belegging. Maar eigenlijk moet je dat nooit doen.

Een van de belangrijkste stelregels is immers dat je goud moet beschouwen als een oorlogsschat. Je mag het enkel verkopen in hoge nood en liefst na een grote stijging. Goud is letterlijk je levensverzekering voor je vermogen. Spring er dan ook verstandig mee om.