Veel onduidelijkheid rondom goudmijnexplosie in China

In China kwamen afgelopen zondag 22 arbeiders in een penibele situatie terecht, waarbij zij na een explosie vast kwamen te zitten in een in aanbouw zijnde goudmijn.

De Chinese staatsmedia bekritiseerden een vertraging van 30 uur bij het melden van het ongeval bij officiële instanties, waardoor pas dinsdag begonnen werd met reddingswerkzaamheden.

Reddingswerkers waren niet in staat om contact op te nemen met de opgesloten arbeiders omdat de explosie hun communicatiesysteem heeft beschadigd.

De ontploffing vond zondag plaats om 14.00 uur lokale tijd bij de Hushan mijn in Qixia, onder het bestuur van de stad Yantai in de provincie Shandong. Pas 30 uur later kwam de melding binnen bij officiële hulpdiensten.

Ongevallen in de mijnbouwsector in China zijn niet ongewoon. Maandag gaf de Chinese National Mine Safety Administration aan dat er in 2020 sprake was van 573 sterfgevallen.

De provinciale autoriteiten in Shandong hebben de twee hoogste ambtenaren in de stad Qixia na de explosie zondag ontslagen, zo geeft de staatsmedia vandaag aan.

De provinciale overheid van Shandong besliste dat secretaris van de Communistische Partij van Qixia Yao Xiuxia en plaatsvervangend secretaris Zhu Tao op moesten stappen.

Li Bo, locoburgemeester van Yantai, die toezicht houdt op Qixia, zal optreden als Qixia-partijsecretaris.

Li gaf op een conferentie op woensdag aan dat de autoriteiten een grondig onderzoek uit gaan voeren waarom de ontploffing zo laat is gemeld en dat diegene die daarvoor verantwoordelijk kunnen worden gehouden streng worden bestraft.

De mijn wordt geëxploiteerd door Shandong Wucailong Investment, dat Zhaojin Mining als dochteronderneming van een vennoot omschrijft.

Zhaojin Mining, het op drie na grootste goudmijnbouwbedrijf van China’s, heeft tot op heden geen commentaar gegeven op het ongeluk.

Het lot van de arbeiders in de mijn blijft tot op heden onduidelijk, aangezien er nog steeds geen contact kan worden gelegd.

Bronnen: Yahoo, Reuters

Foto: Flickr