UBS neutraal voor goud in 2018

Goldman Sachs

UBS denkt dat de goudprijs in 2018 zal stijgen noch dalen. De belangrijkste strateeg van de Zwitserse bank heeft haar positie herzien tot neutraal.

Volgens de analist is er op korte termijn geen factor die sterk genoeg is om de goudprijzen in gelijk welke richting sterk te beïnvloeden, zegt Joni Teves. Die voorspelt dat de gemiddelde prijs van het gele edelmetaal rond de 1285 USD zal noteren.

Tegen die achtergrond zal het moeilijk worden om stijgende goudprijzen te rechtvaardigen, zegt de analist. Anderzijds geeft ze ook mee dat we niet per se een sterke daling hoeven te verwachten. Volgens UBS is het macro-economische plaatje van die aard dat er geen sterke stijging noch daling verwacht hoef te worden voor de goudprijzen.

Teves zegt er wel duidelijk bij dat goud een zeer belangrijke waarde blijft voor beleggers die willen diversifiëren en het edelmetaal willen gebruiken als afdekking tegen allerhande risico’s.

De groeidynamiek is immers aan het verbeteren en hoewel het momentum van dit jaar waarschijnlijk niet herhaald zal worden in 2018. Enkele van de belangrijkste drivers voor de goudprijs zijn ook aan het veranderen.

De strateeg wees immers uit dat enkele van de belangrijke drivers voor de goudprijs aan het veranderen zijn. De USD zal naar verwachting stijgen tegenover de Japanse yen in 2018, maar dalen tegenover de euro. Bovendien zien de geopolitieke risico’s er minder sterk uit in 2018.

Volgens de analisten is er zeker niet overdreven veel optimisme op de markt van het goud, integendeel. Het doet niet denken aan de posities van 2013. De analyse wijst uit dat de blootstelling van beleggers aan goud de afgelopen jaren niet fors is toegenomen, ondanks de mooie herstelbeweging van het goud ten opzichte van de laagtepunten eind 2015.

Dit jaar is goud trouwens al met 12% gestegen in dollar. Dat is zeker geen prestatie om beschaamd over te zijn.

Slimme beleggers profiteren van de vrij lage prijzen om nu weer extra posities in te slaan.

[xyz-ihs snippet=”promo”]