UBS lanceert digitale goudhandel voor Zwitserse klanten

UBS maakt de handel in fysiek goud mogelijk voor Zwitserse klanten via haar mobiel bankieren app, de eerste bank in het land die dit doet. Het wil daarmee de traditionele veilige haven makkelijk beschikbaar maken voor retail klanten.

De COVID-19-crisis heeft beleggers die hun vermogen in 2020 wilden beschermen aangezet tot het flink aanleggen van voorraden edelmetaal. Hierdoor steeg de goudkoers vorig jaar met meer dan 20 procent tot recordhoogte.

De koers is dit jaar wat gedaald omdat het economisch herstel en het vooruitzicht van renteverhogingen door de centrale banken de aantrekkingskracht van edelmetaal verminderden. Nu lijkt echter het opduiken van weer een nieuwe coronavirusvariant de vraag te stimuleren.

Maar buiten een aantal financiële technologiebedrijven en bedrijven die gespecialiseerd zijn in edelmetalen, hebben kleine beleggers weinig mogelijkheden gehad om via een grote financiële onderneming rechtstreeks digitaal goud te kopen.

Zo moesten bijvoorbeeld klanten bij ABN Amro hun goud, zilver en platina verkopen in 2020. De bank stopte met deze drie beleggingsproducten wegens veranderingen in 2013.

Tot die tijd bood ABN Amro edelmetalen aan via Deutsche Bank. Wie zo’n beleggingsproduct had, kon via Deutsche Bank het fysieke goud daadwerkelijk uitgeleverd krijgen.

Maar Deutsche Bank stopte met deze dienstverlening. ABN Amro bracht de handel in edelmetaal vervolgens onder bij UBS. Bij UBS was het echter niet mogelijk voor klanten om het goud of zilver daadwerkelijk op te vragen.

Nu is het dus wel weer UBS dat een van de eersten is die deze nieuwe service aanbiedt. Het Britse fintechbedrijf Revolut introduceerde de online handel in goud wel al in 2020, waardoor gebruikers van de digitale bank goud konden kopen en verkopen.

Het enige probleem ook daarbij was: klanten hadden zelf geen toegang tot uitlevering van het fysieke edelmetaal zelf.

De digitale goudhandel is nu beschikbaar gemaakt voor enkel Zwitserse klanten, aldus UBS. Een bron bekend met het project voegde hieraan toe dat het in de toekomst wellicht internationaal weer zal worden uitgebreid.

Zwitserse klanten kunnen vanaf 0,1 gram (5 Zwitserse frank 5,44 dollar) aan goud verhandelen. Het meest wat via de app aangekocht kan worden is 2 kilo, of ongeveer 100.000 Zwitserse frank.

Bronnen: Reuters, Financial Post, Trouw

Foto: Flickr