U.S. Mint kan de vraag naar fysiek zilver niet aan

De U.S. Mint gaf gisteren te kennen dat haar American Silver Eagle munten tijdelijk zijn uitverkocht.

Daarbij gaf het aan dat er 300 procent meer zilveren munten zijn verkocht in de eerste weken van maart dan de maand ervoor.

“West Point is working diligently to produce additional inventory and once additional inventory is produced, we will again begin allocations”

Uit gegevens van de Amerikaanse Munt blijkt dat tot nu toe 2,32 miljoen één-ounce zilveren munten zijn verkocht, een aanzienlijke stijging ten opzichte van de verkoop van 650.000 munten over de hele maand februari.

Tot op heden heeft de U.S. Mint dit jaar 6,816 miljoen ounces aan munten verkocht, een daling van ongeveer 1 procent ten opzichte van de verkoop van de eerste drie maanden van 2019.

Echter, de maand maart is nog niet voorbij en ziet tot nu toe een hoogste verkooptempo sinds 2016.

Analisten merken op dat zilver meer en meer aantrekkelijker wordt voor beleggers omdat het aanzienlijk ondergewaardeerd is in vergelijking met goud.

Andrew Hecht, dat het Hecht Commodity Report uitgeeft: “Over the past months, buying silver during price corrections has been the optimal approach to the market. Silver continues to try the patience of investors who are waiting for it to follow gold and break above its 2016 high”

Donderdag bereikte de goud/zilver ratio het hoogste niveau ooit, op 101. Dat betekent dat je voor 1 ounce goud tegenwoordig meer dan 100 ounce zilver krijgt.

De ratio deed historisch gezien slechts enkele keren de 100 aan, maar de koers valt daarna vaak terug naar een gemiddelde ratio van ongeveer 50 tot 60.

Het is eveneens voorgekomen dat de ratio rond de 15 koerste, wat tegen een huidige goudprijs van zo’n 1550 dollar zou betekenen dat zilver kan stijgen tot zo’n 100 dollar.

Met een huidige zilverprijs van iets minder dan 15 dollar mag zilver met andere woorden aantrekkelijk heten.

Voor veel analisten is de prijsdaling van zilver de afgelopen dagen een grote koopkans geweest. Zilver heeft een aanzienlijke verkoopdruk gezien wegens een verhoogde marktvolatiliteit.

Het edelmetaal doet ondertussen haar laagste punt aan in acht maanden tijd.

Bronnen: Kitco, FX Empire

Foto: Flickr