Turkije en Rusland belangrijke spelers in de goudmarkt

Turkije zal dit jaar naar verwachting een record aan goud produceren, de centrale bank van het land koopt dat goud naar alle waarschijnlijkheid zelf op.

De goudproductie in het land, dat sowieso een van de meest actieve landen is op het moment in de aankoop van goud, stijgt dit jaar hoogstwaarschijnlijk met 16 procent tot 44 ton.

Dat maakte Hasan Yucel, hoofd van de Turkey’s Gold Miners Association, deze week bekend in een interview.

De goudimport van het land betrof in 2019 160 ton ter waarde van 7,2 miljard dollar. Voor de eerste 7 maanden van dit jaar komt de import nog eens uit op 137 ton goud, aldus Yucel.

De centrale bank van het land had eind juni 583 ton goud in reserves. Eind 2019 was dat nog 413 ton goud, zo blijkt uit gegevens van de World Gold Council.

Daarmee is de Turkse centrale bank dit jaar de grootste afnemer van het edelmetaal wereldwijd. Gekeken naar de Turkse consumentenmarkt blijkt het de op vier na grootste afnemer.

Evengoed is de goudproductie van Turkije nog niet enorm bijzonder te noemen. Turkije komt op het moment nog niet voor in de top 25 landen met grootste goudproductie.

In 2019 waren de grootste goudproducenten ter wereld:

  1. China met 383,2 ton;
  2. Rusland met 329,5 ton;
  3. Australië met 325,1 ton;
  4. V.S. met 200,2 ton goud en
  5. Canada met 182,9 ton goud.

Fitch Solutions meent dat Rusland naar verwachting haar goudproductie in 2020 en 2021 sneller zal opvoeren wegens toenemende risico’s van meer Amerikaanse sancties.

Dat zal de Russische centrale bank ertoe aanzetten om de goudreserves van het land verder te vergroten, zo meent het adviesbureau.

Op de langere termijn is het hoogstwaarschijnlijk dat Rusland ’s werelds grootste goudproducent wordt. Fitch Solutions meent dat dit tegen 2029 een feit is.

Het adviesbureau voorspelt dat de Russische goudproductie zal groeien van 11,3 miljoen ounces dit jaar tot 15,5 miljoen ounces in 2029, wat neerkomt op een gemiddelde jaarlijkse groei van 3,7 procent.

China’s goudproductie – op het moment ’s werelds grootste – zal naar verwachting stagneren tussen 2020 en 2029, met een gemiddelde jaarlijkse groei van 0,2 procent.

Dat is een opmerkelijke vertraging ten opzichte van de gemiddelde jaarlijkse groei van 3,1 procent in de afgelopen tien jaar.

Toch moeten we vooral ook Australië niet vergeten. Volgens Surbiton Associates komt de Australische goudproductie dit jaar uit op 328 ton goud, wat een record mag heten.

Bronnen: WGC, Al Jazeera, CNBC, Mining News

Foto: Flickr