The Big Short

In 2015 speelde niemand minder dan Brat Pitt de rol van Ben Rickert in The Big Short, een iconische film over het uit elkaar spatten van de zeepbel in de huizenmarkt in de VS in 2008.

Rickert, was in de jaren voor 2008 lid van een select groepje investeerders, die de aankomende crisis wel konden benoemen. Meer nog, ze handelden er ook naar en konden spectaculaire winsten binnenhalen, op het moment dat het wereldwijde banksysteem op zijn grondvesten daverde.

De acties van Centrale Banken na 2008, hebben ook de basis gelegd voor de uitdagingen waar we vandaag weer voor staan. (in 2008 hebben we een schuldencrisis immers “opgelost” met nog meer schulden).

De film zelf, is wat ons betreft echt een must voor iedereen die echt interesse heeft in de financiële markten.
Tegenwoordig kan u The Big Short bijvoorbeeld nog op Disney+ terugvinden…

Rickert maakt vandaag ook nog scherpe analyses. Getuige de volgende post op Twitter (16/01/23):

bron: Twitter

De wereldwijde reserves in euro en dollar zijn immens groot, samengeteld zo’n 10 biljoen dollar. Papieren reserves die door inflatie niet alleen continu aan waarde verliezen, deze reserves zijn tegelijkertijd ook nog potentieel in gevaar wanneer er politieke onenigheid zou ontstaan met de VS en/of EU.
(wie nu juist de meeste reserves heeft, kan u hier bekijken op de website van visual capitalist)

Waarom zouden landen de opbrengsten van de handel goederen en diensten nog oppotten in dollar en euro, wanneer de optie bestaat om voor hun “overschot” naar “echte”, tastbare waarden te kijken?

Net als in de jaren voor 2008, komt er ook nu een perfecte storm op ons af. Indien landen deze willen trotseren en overleven met hun reserves intact, zullen ze actie moeten ondernemen. 

Net zoals wij dat ook zullen moeten doen, reserves aanhouden in dollar en euro, zal als u het ons vraagt, geen winnende strategie zijn.
Vertrouwen op de overheid om ons spaargeld en pensioen te beschermen, evenmin.   

In vergelijking met andere financiële activa, zijn tastbare zaken (uitgezonderd vastgoed) vandaag historisch goedkoop:

bron: incrementum AG

Meer info over de bovenstaande grafiek, grondstoffen versus de aandelenmarkten, vindt u HIER.

Als u de bovenstaande link volgt, kan u lezen dat goudzilverplatina en palladium de ultieme grondstoffen zijn.

Met uw account bij goud999safe, kan u zelf posities in deze fysieke edelmetalen innemen!