Thailand wil dra nieuwe regels implementeren voor handel in goud

Thailand wil het handelsregime voor goud tegen het einde van dit jaar vernieuwen. Dit om te voorkomen dat de valuta, de Thaise baht, te sterk wordt wanneer het edelmetaal teveel in waarde stijgt.

De goudexport vertegenwoordigt ongeveer 1% van het bruto binnenlands product van Thailand, vergeleken met slechts 0,1% tot 0,2% in andere markten.

De goudexport van het land neigt te stijgen op het moment dat de goudprijs stijgt, bijkomend of juist hierdoor lijkt ook de baht in waarde toe te nemen.

Bank of Thailand Gouverneur Veerathai Santiprabhob: “We are in the process of adjusting the ecosystem of gold investment. We need to have the foreign-currency deposit ecosystem. It’s in process, a few banks are working with us, it should be rolled out very soon. It should be this year”

De stijging van het edelmetaal en de uitbraak van het coronavirus zorgde ervoor dat veel Thai hun goud moesten verkopen om te voorzien in levensonderhoud.

Hierdoor waren goudhandelaren wel gedwongen om meer goud te verkopen aan externe partijen.

Tussen half juli en begin augustus is de baht de best presterende valuta van Azië geworden ten opzichte van de dollar, terwijl ook de goudprijs een record bereikte.

De munt verzwakte vervolgens weer toen het edelmetaal weer daalde. Over het geheel genomen is de baht dit jaar gedaald met zo’n 4,5% ten opzichte van de dollar.

Veerathai zei dat hij dit jaar meer volatiliteit in de wisselkoers verwacht, evenals een aanzienlijke daling van het overschot op de lopende rekening.

Er blijkt een wat verminderde waarneming van de baht als veilige haven, in vergelijking met de afgelopen twee jaar, aldus Veerathai.

De Thaise centrale bank zei reeds twee maanden geleden dat het in besprekingen is met marktdeelnemers om de lokale goudhandel in dollars om te zetten, om de sterkte van de baht tegen te gaan.

De munt heeft de afgelopen vier jaar het best gepresteerd in opkomende markten, met een stijging van meer dan 10% ten opzichte van de dollar.

Ondanks het feit dat Thailand geen grote goudproducent is, is het land evengoed de negende grootste goudexporteur ter wereld.

Bron: Bloomberg

Foto: Flickr