Tanzania: Exportinkomsten uit goud stijgt met 42 procent

De Tanzaniaanse exportinkomsten uit goud steeg in november op jaarbasis 42 procent, zo heeft haar centrale bank bekend gemaakt.

Zowel het grotere volume als de hogere goudkoers heeft daar voor gezorgd. Tanzania is op Zuid-Afrika, Ghana en Mali de vierde grootste goudproducent van Afrika.

Het heeft daarbij de laatste jaren haar mijnbouwwetgeving veranderd, om ervoor te zorgen dat het land meer verdient aan haar grondstoffen.

De Bank of Tanzania (BOT) gaf in haar maandelijks economisch overzicht in december aan dat de goudexport tot november toe is genomen tot 2,14 miljard dollar. Dit in vergelijking met de 1,51 miljard dollar voor dezelfde periode het jaar daarvoor.

De Tanzaniaanse mijnbouwwetgeving is in de afgelopen twee jaar gewijzigd, om er voor te zorgen dat de staat een groter aandeel heeft en meer te zeggen over haar grondstoffen.

Daarnaast zijn de belastingen verhoogd zodat de Tanzaniaanse overheid er ook daadwerkelijk meer geld aan overhoudt.

In 2017 gaf een commissie aan dat de fraude in de mijnbouwsector in Tanzania de overheid in 19 jaar tijd liefst 84 miljard dollar heeft gekost. Buitenlandse bedrijven werden daarbij beschuldigd van het niet verklaren van bepaalde opbrengsten.

De Tanzaniaanse regering, onder leiding van president John Magafuli, heeft onlangs daarom ook een regeling getroffen met het voormalige goudmijnbouwbedrijf Acacia Mining over onbetaalde belastingschulden.

Nadat de Tanzaniaanse regering een groot deel van haar goudproductie had geblokkeerd werd Acacia Mining uiteindelijk overgenomen door meerderheidsaandeelhouder Barrick Gold.

Barrick Gold is vervolgens een joint venture aangegaan met de Tanzaniaanse regering.

Acacia Mining, dat opereert vanuit Tanzania en mijnen heeft in Kenia, Mali en Burkina Faso werd vorig jaar september overgenomen door Barrick Gold.

Het bedrijf had zich volgens de Tanzaniaanse overheid schuldig gemaakt aan belastingontduiking en zou niet over de juiste papieren beschikken.

In juli 2017 ontving het daarom van de Tanzaniaanse overheid een belastingaanslag van liefst 190 miljard dollar. Dit bestond voor 150 miljard aan rente en boetes en 40 miljard aan achterstallige belastingen.

Een bijzonder irreële claim aangezien die schadeclaim van 190 miljard dollar gelijkstond aan zo’n twee eeuwen aan omzet!

Magufuli heeft begin vorig jaar de centrale bank van het land daarnaast de opdracht gegeven een goudreserve te creëren, aangezien goud in zijn woorden “geld betreft”.

Bronnen: Mining MX, Reuters, Goudhub

Foto: Flickr