Tankfreak stuit op goudvondst

Nick Mead, uit het plaatsje Helmdon – North Hampton in Engeland, is tankverzamelaar en eigenaar van Tanks Alot, een bedrijf dat tankritjes aanbiedt, rijlessen voor tanks, privé evenementen met tanks en zijn legervoertuigen ook beschikbaar stelt voor tv en film.

Op eBay ruilde hij recentelijk een zichzelf voortstuwend Abbot howitzer en een Britse legertruck voor een Russische T54/69 tank, gemaakt in China.

Die wilde hij graag toevoegen aan zijn opmerkelijke collectie van maar liefst 150 militaire voertuigen.

Toen hij samen met zijn monteur Todd Chamberlain de tank van onder tot boven inspecteerde kreeg hij de verrassing van zijn leven.

Omdat ze in de tank munitie hadden gevonden, gingen Mead en Chamberlain er van uit dat ook in de dieseltank wapens zouden liggen. De tank was veel zwaarder dan zou moeten en bleek eerder open gesneden te zijn geweest.

Zij vonden echter geen wapens maar vijf grote goudstaven, tussen de 5 en 8 kilo, met een geschatte waarde van waarschijnlijk zo’n 1,5 miljoen dollar.

De tank werd gebruikt bij de invasie van Koeweit in de Golfoorlog door Saddam Hoessein’s leger in 1990. De goudstaven zijn dus waarschijnlijk gestolen van Koeweit.

Zes maanden na de oorlog gaven Iraakse autoriteiten al 3.216 goudbaren aan Koeweit terug onder toezicht van de VN. Wat daarbij wel opviel: het aantal goudstaven dat toen door Irak werd teruggegeven was ook het precieze aantal dat Koeweit door had gegeven dat zij misten.

Daarnaast waren de goudbaren 12,5 kilo per stuk, een stuk zwaarder dan de nu gevonden 5 tot 8 kilo goudbaren.

Hoe dan ook wist de verzamelaar niet zo goed wat hij met het fortuin aan moest. Mead:

We didn’t know what to do, You can’t exactly take five gold bullion bars down to Cash Converters without questions being asked, so we called the police

Ook maakte Mead zich zorgen voor de veiligheid van zijn familie nadat de geruchten de ronde deden dat zij het goud hadden gevonden, en het goud nog bij de familie in huis was.

De baren zijn inmiddels overhandigd aan de politie, die het goud in bewaring heeft. Mead verwacht daarbij niet dat hij het goud mag houden.

Wie het rechtmatig toekomt, dat blijft nog de vraag.

Bronnen: The Sun, Popular Mechanics, Daily Mail, New York Times

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.