Strijd tussen aandelen en goud

Vorige week was geen al te beste week voor de Amerikaanse aandelenmarkten, en dat is wel het minste wat je kan zeggen. Afgelopen dinsdag daalden de Amerikaanse markten meer dan 1%. Na een recordperiode waarin volatiliteit helemaal niet aan de orde was en de markten bijzonder zelfgenoegzaam waren geworden, kregen beleggers schrik toen de belangrijkste indexen in de VS meer dan 1% daalden. Eigenlijk niet normaal, want beleggers zijn niet meer gewoon aan wat schommelingen.

We zijn duidelijk bezig aan een ‘tug-of-war’ tussen de aandelenmarkten en de edelmetalen. Aandelenbeleggers profiteerden al een heel lange periode van gratis geld en het feit dat er zogezegd ‘geen alternatief’ is. Een recente studie heeft aangetoond dat de hoeveelheid aandelen die wordt gekocht met geleend geld, schrikbarend snel aan het toenemen is. Dat is een gevaarlijke evolutie, want dergelijke periodes hebben we in het verleden nog al gezien, en we weten hoe dat afgelopen is, nietwaar?

Telkens wanneer er scherpe bewegingen naar beneden voorvallen op de aandelenmarkten en de volatiliteit toeneemt, stroomt er meestal geld naar de edelmetaalmarkten. Dat zagen we duidelijk toen de problemen met de stemming van Trumpcare begonnen. Goud won op enkele dagen tijd an snel enkele procenten. De markt vindt dat Trump zijn beloftes niet nakomt, en daardoor willen ze zich indekken tegen teleurstellingen.

De mislukte stemming over de gezondheidswet in de VS is een eerste test voor beleggers. De eerste keer sinds het jaarbegin groeit het besef dat aandelenmarkten wel eens kwetsbaar zouden kunnen zijn voor de enorme schuldopbouw, en dat de goud- en zilverprijzen wel eens sterk zouden kunnen stijgen. Waarom zou het dit keer anders zijn?

Beleggers die zich willen wapenen hiertegen, hebben met goud en zilver ijzersterke troeven in handen. Het zijn ondergewaardeerde activa, die bescherming bieden tegen monetaire gekte en tegen muntontwaarding. Bovendien is er geen tegenpartijrisico, een enorm voordeel in deze tijden.