Stagflatie is een reële optie

De meeste beleggers die al een tijdje actief zijn, weten wat er in de jaren 70 gebeurde: een combinatie van hoge inflatie en lage groei. Dat noemen we een stagflatie scenario.

Het ziet er naar uit dat er een reële mogelijkheid is dat we een Japanscenario gaan meemaken, maar dan met een hoge inflatie in plaats van een deflatie. Nemen we nu het voorbeeld van de Verenigde Staten. Hoewel er enorm veel geld werd geïnjecteerd in dit systeem, is de Amerikaanse economie er niet in geslaagd om opnieuw aan te knopen met groei. De inflatie blijft achterwege, en dat heeft de Federal Reserve er ook van weerhouden om het monetair beleid aanzienlijk te verkrappen.

Als we wat vooruit blikken, dan zien de vooruitzichten er niet veel beter uit. Elke dag gaan er 10.000 babyboomers met pensioen, waardoor er mensen uit de arbeidsmarkt vallen. Als je dat combineert met de plannen van de overheid om de immigratie terug te dringen, dan zal de VS bijzonder traag blijven groeien.

Wat weinige mensen echter weten, is dat inflatie opeens kan opduiken zonder enige waarschuwing. Hyperinflatie is zelfs nog agressiever en heeft op zich niets te maken met stijgende prijzen, maar wel met een verlies aan vertrouwen in de munt. De dollar is momenteel nog de sterkste munt ter wereld, ondanks de zwakte tegenover de dollar, maar hoe lang gaat dat nog duren?

De goudmarkt heeft het moeilijk omdat mensen op dit moment eerder gaan kijken naar beleggingen zoals aandelen, die agressief stijgen maar vooral gedragen worden door een klein clubje technologieaandelen, en het feit dat de inflatie niet sterk doorbreekt.

Toch is het meer dan ooit zaak om in deze marktomstandigheden te anticiperen en te kijken naar welke activa het goed kunnen doen als we dan toch in een stagflatie terechtkomen. Goud steekt er met kop en schouders bovenuit in een dergelijke omgeving. Goud heeft geen tegenpartijrisico en dat in tegenstelling tot obligaties en aandelen.

De echte grote prijsstijging van goud zal er waarschijnlijk komen na de grote reset van het systeem. Zorg ervoor dat je je voorbereidt.

[xyz-ihs snippet=”goud”]