Spectrum Markets: “Bullish sentiment onder Europese retailbeleggers”

De goudmarkt mag qua koers dan wel vastzitten rond de 1.850 dollar per ounce, maar retailbeleggers lijken het edelmetaal nog niet op te geven.

Volgens Spectrum Markets, een in Europa gevestigd handelsplatform voor gesecuritiseerde derivaten, bereikte het bullish sentiment in de goudmarkt vorige maand een recordhoogte onder particuliere beleggers.

Het platform berekende het beleggerssentiment aan de hand van zijn Spectrum European Retail Investor Index (SERIX).

De index wordt maandelijks berekend door de transacties van particuliere beleggers op de beurs te analyseren en het percentage bearish transacties af te trekken van het percentage bullish transacties.

Uit de gegevens blijkt dat het sentiment op de goudmarkt vorige maand 116 bereikte, waarbij retailbeleggers profiteerden van een lagere goudprijs – te midden van een bredere macro-economische onzekerheid, aldus het rapport.

Michael Hall, Head of Distribution bij Spectrum Markets: “After a period of decline in May that saw the gold price drop below 1,800 USD on the 16th, the gold price started what looked like a new rally in the last few days of the month, supported by both the dollar and euro undergoing a weak phase”

Goud was erg in trek omdat de onzekerheid de financiële markten blijft domineren. De aanhoudend hoge inflatie blijft een bedreiging vormen voor de wereldeconomie.

De prijsstijgingen zijn nog verergerd door de aanhoudende oorlog tussen Rusland en de Oekraïne, waardoor goederen- en energieprijzen flink zijn gestegen.

De analyse van Spectrum Markets sluit aan bij andere rapporten en anekdotisch bewijs. Zo verkocht de U.S. Mint vorige maand 147.000 ounces goud, de beste verkoop in de maand mei in 10 jaar tijd.

De verkoop van Amerikaans goud is daarbij met meer dan 400 procent gestegen ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde tussen 2015 en 2019.

Analisten geven te kennen dat de sterke vraag naar fysiek goud wijst op een groeiende bezorgdheid bij retailbeleggers, die naar mogelijkheden op zoek zijn vermogen te beschermen.

Bronnen: Coin News, Kitco