SocGen geeft Clifford Chance schuld in goudzaak van 483 miljoen dollar

Société Générale (SocGen) heeft laten weten dat het advocatenkantoor Clifford Chance “fouten heeft gemaakt” en “nalatig” is geweest.

Dit toen Clifford Chance de Franse kredietverlener vertegenwoordigde in een zaak tegen de Turkse juweliers Goldas Kuyumculuk Sanayi Ithalat Ihracat AS.

Als gevolg van het advies eist de bank bij de rechter niet-gespecificeerde verliezen, die Clifford Chance volgens de bank moet betalen.

Clifford Chance is een internationaal advocatenkantoor met hoofdkantoor in Londen. Het kantoor werd opgericht in 1802 en behoort tot de “Magic Circle” van topadvocatenkantoren in het Verenigd Koninkrijk.

SocGen huurde het kantoor in 2008 in om Goldas te helpen vervolgen nadat het beweerde dat het bedrijf had nagelaten te betalen voor ettelijke tonnen goud.

Clifford Chance, dat nu een vordering tegen de bank instelt over de brief van SocGen, ontkent de aantijgingen en wil een formele verklaring dat het niet aansprakelijk is.

SocGen beschuldigde Clifford Chance eerder van foutief en onzorgvuldig advies in een langlopende ruzie over een betaling voor 483 miljoen dollar aan goud.

De lokale advocatenkantoren van SocGen in Turkije en Dubai hebben de vorderingen van Goldas echter niet naar behoren getekend, waardoor de vorderingen in 2018 al door een Engelse rechter zijn afgewezen.

De claim van de Franse bank kwam aan het licht nadat Clifford Chance zich tot het Engelse High Court wendde met het verzoek om te verklaren dat het niet aansprakelijk is jegens SocGen voor het falen van zijn vorderingen tegen Goldas.

In een brief aan Clifford Chance Europe van 23 februari heeft de bank een “formele eis” tot schadevergoeding van het advocatenkantoor geformuleerd, aldus de juridische vordering van Clifford Chance, die is gedateerd op 30 mei.

De brief van SocGen gaf Clifford Chance de schuld van de dienstfouten, hoewel de fouten waren gemaakt door lokale kantoren in Turkije en Dubai.

Uit de vordering wordt niet duidelijk wie de lokale kantoren instructies heeft gegeven, maar in de brief van SocGen staat dat Clifford Chance als dominus litis, een Latijnse term die “heer van de rechtszaak” betekent, de touwtjes in handen had en uiteindelijk verantwoordelijk was voor de mislukkingen.

Clifford Chance verwerpt de claims van SocGen en ontkende aansprakelijkheid. Het kantoor zei dat advocaten van zijn in Londen gevestigde partnerschap, CC LLP, in plaats van zijn Europese partnerschap, CC Europe, waren aangesteld om de rechtszaak te behandelen.

Clifford Chance is al lange tijd adviseur van SocGen. Het adviseerde de bank over zijn partnerschapsovereenkomst met vermogensbeheerder Amundi in 2020 en zijn kredietfaciliteit voor het Brits-Russische mijnbouwbedrijf Polymetal in 2019.

Bronnen: Bloomberg, FN London