Slechtste maand voor goud dit jaar

De goudposities in trackers staan op het hoogste niveau sinds november. En dat is een beetje verrassend, omdat de spanningen tussen Trump en Noord-Korea verder toenemen. Trump heeft Kim Jong Un zelfs een ‘raketman’ genoemd onlangs, omdat hij maar rakettesten blijft uitvoeren. Dat neemt niet weg dat de goudprijzen de afgelopen drie weken zijn gedaald, op een moment waarop de Federal Reserve zich voorbereidt om het monetair beleid te verstrakken.

De goudprijzen zijn niet in staat gebleken om het hoofd te bieden aan hogere Amerikaanse rentevoeten en een sterkere dollar. De focus van Washington is nu verschoven van de wetgeving inzake gezondheidszorg naar belastingverlagingen en –hervormingen.

Het feit is ook dat de goudprijzen technische schade hebben opgelopen. De goudprijs is immers gedaald tot onder het 50-daagse gemiddelde voor de eerste keer sinds juli. Dat wordt door traders vaak beschouwd als een technisch steunniveau. Wanneer de goudprijzen onder dat niveau daalden in juni, daalde de goudprijs met ongeveer 4% in drie weken tijd.

Het feit is dat de beleggersgemeenschap nu een kans van 73% vooropstelt dat de rente wordt verhoogd in december. Verschillende partijen en analisten verwachten nu dat de dollar zal blijven herstellen.

Beide factoren worden vaak aangehaald als een tegenwind voor een stijgende goudprijs. Maar dat klopt niet met wat we in het verleden hebben gezien. Er zijn heel wat momenten geweest in het verleden waarop de goudprijs sterk is gestegen wanneer de rentevoeten zijn gestegen, en wanneer de dollar is gestegen.

Dit zijn in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet de belangrijkste factoren achter een eventuele stijging van de goudprijzen. Belangrijker is het vertrouwen van de bevolking in de valuta’s. Wanneer dit vertrouwen afbrokkelt dan zien we dat de stijging van de goudprijzen crescendo gaat. De afgelopen jaren is dit vertrouwen in de valuta’s relatief stabiel gebleven. Dat verklaart ook waarom de goudprijs de afgelopen jaren geen potten heeft gebroken.

Maar alles kan snel veranderen. Het vertrouwen in de euro is nog altijd vrij wankel en de USD is als wereldwijde reservemunt niet ideaal omdat er enorm veel schulden achter zitten.

Goud heeft als voordeel dat het geen tegenpartijrisico heeft. Indien je het op een veilige plek bewaart, blijft het altijd van jou en kan niemand er mee gaan lopen. Dat is niet het geval met geld op de bank. Zilver heeft dezelfde voordelen, plus het feit dat het enorm goedkoop is in historisch opzicht.

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999