Show me the cash

Markten kunnen soms behoorlijk irrationeel zijn en je prijzen tonen waar het gezond verstand amper bij kan.

Op zo’n momenten wil je -als contraire belegger- zoveel kopen als je kan, maar daarvoor heb je uiteraard ook de cash nodig.

Cash maakt dan alle verschil van de wereld.

Ik ga dat even illustreren voor je.

Als je 100.000 euro in een mandje aandelen hebt en deze dalen 70% in waarde, dan bezit je nog 30.000 euro.

Als je echter 20.000 euro in cash had aangehouden en 80.000 euro geïnvesteerd in je mandje, is je portefeuille na een 70%-daling nog 44.000 euro waard.

Cash zorgt voor een stevige buffer bij koersdalingen.

Als je die 20.000 euro cash die je hebt in de markt duwt na de daling van 70%, profiteer je ook nog eens extra van het daaropvolgende herstel.

Wanneer de markt in de jaren nadien terugkeert naar het oorspronkelijk niveau heeft onze belegger zonder cash zijn 100.000 euro terug.

De belegger die slim gebruik maakte van cash en bijkocht op de bodem, bezit op dat moment echter 146.666 euro.

De éne belegger heeft 0% rendement, de andere 46,7%.

Zelfde aandeel, zelfde markt. Het is de cash die het verschil maakte.

Wie cash wil hebben om te kopen op de bodem, moet de posities wat uitdunnen op de weg naar boven. Ook dat is contrair zijn.

Het is niet makkelijk om wat aandelen te verkopen wanneer de koersen stijgen, zeker wanneer je weet dat er nog meer dan voldoende stijgingspotentieel resteert.

Ik verplicht er mijzelf echter toe.

Toen diverse mijnaandelen in de laatste weken van december in uitverkoop gingen door tax loss selling kon ik mezelf niet inhouden en duwde ik mijn beschikbare cash volledig in de markt.

Op zo’n moment ben ik kwetsbaar. Zonder cash heb ik namelijk geen munitie meer en ben ik niet meer in de mogelijkheid om in te spelen op mooie opportuniteiten.

De eerste, beste gelegenheid die ik krijg, zal ik dan aangrijpen om opnieuw wat cash op te bouwen.

Eén van de aandelen die ik bijkocht, steeg in de voorbije week 77% in waarde, en hier heb ik dan meteen één vijfde van mijn stukken weer gelost.

Een zilveraandeel ging in een moeilijker zilvermarkt 60% hoger en hier verkocht ik dan één vierde van mijn positie.

Ik legde ook nog een order in de markt om een bedrijf dat recent wat minder nieuws had uit mijn portefeuille te verwijderen nu de koers weer 35% hoger noteerde.

Het zijn geen grote verkopen en mijn cashpositie is met 4% nog steeds behoorlijk klein, maar als de koersen wat verder wegzakken, kan ik toch weer op koopjesjacht.

4% lijkt misschien niet veel maar vergeet echter niet dat mijnaandelen enorm volatiel zijn en gerust x10 kunnen gaan wanneer je koopt op de bodem.

De 4% die je in de markt duwt op zo’n cruciaal moment heeft dan een impact van 40% op je rendement! Onderschat dus zeker niet het effect van dergelijke bodem aankopen.