Samenzweringstheoretici bleken al die jaren gelijk te hebben

manipulatie

Deutsche Bank heeft geschikt in rechtszaken waarin zij werd beschuldigd van het manipuleren van zowel de goud- als de zilvermarkt. Advocaten gaven in brieven aangaande twee private rechtszaken – die woensdag en gisteren bij de federale rechtbank in Manhattan werden ingediend – dat de bank de laatste details aan het uitonderhandelen is.

De voorwaarden werden niet bekendgemaakt maar beide schikkingen zullen monetaire betalingen voor de Duitse bank inhouden. Deutsche Bank sprak ook af mee te helpen in zaken tegen andere verdachten aangaande de manipulatie. Het lijkt er dus op dat de voormalig “samenzweerders” nu een strijdt tegen elkaar gaan voeren.

Die andere beschuldigden zijn Bank of Nova Scotia, Barclays Plc, HSBC Holdings Plc en Société Generale inzake manipulatie van de goudmarkten (de goud futures markt, de goud opties markt en de goud derivatenmarkt). Aangaande de manipulatie van de zilvermarkt betreft het HSBC en ScotiaBank.

Het mag een grote overwinning genoemd worden voor de “samenzwering theoretici” die al jaren proberen aan te tonen dat er sprake is van manipulatie in de edelmetalenmarkt. Zij kwamen vooral ook samen op het platform van het Gold Anti Trust Action Committee (GATA) van Chris Powell, die afgelopen week nog op Bloomberg te zien was.

Deutsche Bank werd beschuldigd samen met andere banken zowel de zilver- als de goudmarkten te hebben gemanipuleerd sinds 2007. De Duitse bank heeft nu dus een schikking getroffen in twee afzonderlijke rechtszaken aangespannen door investeerders in het edelmetaal.

De Commodity Futures Trading Commission (CFTC), de overheidsinstantie die wordt verondersteld deze banken te reguleren, startte eerder haar eigen onderzoek in 2008. Zij bleek niet in staat te zijn om enige vorm van manipulatie te ontdekken. De CFTC, toen onder leiding van ex-Goldman Sachs bankier Gary Gensler, stopte na 5 jaar haar onderzoek naar de manipulatie in de zilvermarkt.

Gerechtigheid hoeft echter ook nu niet te worden verwacht. De kans dat iemand hoofdelijk aansprakelijk gesteld gaat worden voor de manipulaties is nihil. Zoals ook in vele andere schikkingen zullen de banken er wat miljarden tegenaan gooien.

Dat de manipulatie een stinkende zaak betreft was al jaren duidelijk.
Meest uitgebreide informatie aangaande de rechtzaak is hier te vinden.

Bronnen: Reuters, Bloomberg, GATA, Bullion Star