Russische Polyus Gold wil weer Londense beurs op

Drie jaar geleden vertrokken Russische bedrijven van de Londense beurs. Nu hopen enkele Russische olie- en mijnbouwmiljardairs weer terug te keren.

En+ Group Ltd., eigendom van aluminiummagnaat Oleg Deripaska, en Polyus PJSC, een goudproducent in bezit van Suleiman Kerimov, zijn van plan om in mei of juni aandelen uit te geven.

Mocht dat succesvol blijken dan zouden ze maximaal 3 miljard dollar in Londen en Moskou op kunnen halen.

Voor Polyus, Rusland’s grootste goudproducent, zou het een terugkeer naar de Londense markt betekenen.

Polyus Gold International Ltd. werd in maart 2015 van de Londense beurs gehaald nadat de familie Kerimov aandelen had opgekocht met het plan het bedrijf in Rusland te vestigen.

Tijden veranderen en nu weegt het bedrijf weer andere opties.

En+ is volgens Ekaterina Iliouchenko, van Union Investment Frankfurt, minder aantrekkelijk vanwege de grote schulden.

Polyus kent volgens haar echter een goede winstmarge en ook de groeistrategie is interessant.

Polyus Gold meldde maandag een eerste kwartaalomzet van 600 miljoen dollar, een stijging van maar liefst 19 procent. Vooral de verhoogde productie mocht daarvoor verantwoordelijk worden gehouden.

De netto schuld bedroeg eind maart 3,1 miljard dollar.

Polyus verwierf het gigantische Sukhoi Log-gouddeposito in Rusland eerder dit jaar en hoopt nu binnen drie tot vier jaar extra exploratie- en haalbaarheidsstudies te verrichten.

De China Development Bank overweegt ondertussen de financiering van een Chinees consortium dat een belang in Polyus wil nemen.

Het consortium, geleid door Fosun International, een van de meest acquisitieve conglomeraten in China, is sinds vorig jaar in gesprek.

China is ’s werelds grootste goudconsument, -producent en importeur, Chinese bedrijven blijken tegenwoordig bijzonder gebrand op goudmijnbouwacquisities.

Discussies over de deal zijn nog gaande en er is ook nog geen vaste deadline, zo gaven verschillende bronnen tegenover persbureau Reuters aan.

Bronnen: Bloomberg, Reuters, Nasdaq

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]