Russische goudexport stijgt in eerste kwartaal meer dan 70 procent

Uit gegevens van de Russische Federale Douanedienst blijkt dat de Russische export van goud in maart met 220 procent is gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden.

De export was ook 2,3 keer hoger dan in de voorgaande maand met een totale export die uitkwam op 26,5 ton goud ter waarde van zo’n 1,5 miljard dollar, zo bleek uit het rapport.

In 2020, exporteerde Rusland goud ter waarde van 18,54 miljard dollar, wat 3,2 meer was dan het jaar ervoor. In tonnen bleek het om meer dan een verdubbeling te gaan ten opzichte van 2019, van 123 ton in 2019 naar 320 ton in 2020.

Het Verenigd Koninkrijk bleef in maart, met 21,1 ton, de grootste afnemer van Russisch goud. Dit betrof een waarde van 1,2 miljard dollar.

Uit de gegevens is niet af te leiden of het aangekochte goud in het Verenigd Koninkrijk zal blijven of naar andere landen zal worden verzonden.

Volgens de statistieken is ongeveer 1,5 ton Russisch goud geëxporteerd naar Turkije en India. Het edelmetaal werd ook in mindere mate geleverd aan Kazachstan, Zwitserland, Armenië en enkele andere landen.

In totaal bedroeg de Russische goudexport in het eerste kwartaal van 2021 51,8 ton, ter waarde van 3 miljard dollar. Dat bleek een stijging van 72 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2020.

Dat Rusland meer goud exporteerde komt voornamelijk door het feit dat de centrale bank van het land vorig jaar april is gestopt met het opkopen van goud.

Daarnaast gaf zij lokale banken groen licht om het goud te exporteren. Het besluit om de goudaankopen door de Russische centrale bank te pauzeren is nog steeds van kracht, aldus de eerste vice-gouverneur van de Russische centrale bank Ksenia Yudaeva.

Eind april gaf Yudaeva aan: “This is a decision that we do not disclose in advance. I must say that we are not considering it right now. If any decisions are made, we will inform the market … if we see the need to buy again. But right now, we don’t see that need”

Voor die opkoopstop was de Russische centrale bank de afgelopen 5 jaar continue de grootste opkoper van het gele edelmetaal.

Haar goudreserves vermeerderde met liefst 120 miljard dollar, waarbij zij de reserves op liet lopen van zo’n 500 ton in 2010 tot bijna 2.200 ton goud in 2021.

Bronnen: Kitco, Russia Today

Foto: Flickr