Russische goud- en valutareserves bereiken recordhoogte

De grootste steun voor goud zal hoogstwaarschijnlijk komen van centrale banken. Rond de eeuwwisseling was de Amerikaanse dollar goed voor zo’n 73 procent van de reserves in de COFER-database van het IMF.

Dat is gedaald tot minder dan 60 procent. Het aandeel van de Chinese renminbi en de euro is daarbij bescheiden gegroeid, maar de sterke vermogensbehoudseigenschappen van goud stellen reservebeheerders in staat dollars te verkopen – in afwachting dat een echte concurrent voor de Amerikaanse dollar tevoorschijn komt.

Volgens een enquête van de World Gold Council is in ieder geval bijna 80 procent van de centrale banken van plan de goudreserves in het komende jaar te verhogen. Een goede vervanger van de dollar?

De Bank van Thailand heeft in april en mei 90 ton goud gekocht, waardoor haar goudreserves met 60 procent zijn toegenomen. De centrale banken van Brazilië en Hongarije waren eveneens flink actief en Rusland heeft in juli voor het eerst weer sinds juni 2020 haar goudreserves vergroot.

De internationale goud- en deviezenreserves van Rusland stegen daarnaast tot een recordhoogte van 615,6 miljard dollar, nadat het land een tranche van het Internationaal Monetair Fonds had ontvangen, aldus de centrale bank zelf.

Het IMF gaf Rusland eind augustus ongeveer 17,5 miljard dollar aan speciale trekkingsrechten (Special Drawing Rights of SDR) als onderdeel van de wereldwijde SDR-toewijzing van 650 miljard dollar, de grootste verdeling van monetaire reserves ooit.

De Russische goud- en deviezenreserves, ’s werelds op drie na grootste, stegen in de week tot 27 augustus met 20 miljard dollar, aldus de centrale bank in een weekrapport.

Landen kunnen de SDR-toewijzing gebruiken om hun economieën te ondersteunen of met andere landen te ruilen, maar mogen de begrotingsruimte niet gebruiken om noodzakelijke economische hervormingen of schuldherstructurering uit te stellen, aldus het IMF.

De Russische goudreserves bedroegen begin september 73,8 miljoen troy ounces. Daarnaast produceerde het tussen januari en juli dit jaar nog eens 173,99 ton goud, tegen 176,30 ton in dezelfde periode in 2020, aldus het Russische ministerie van Financiën vorige week woensdag.

Bronnen: Yahoo, Reuters, Institutional Investor

Foto: Flickr