Russische centrale bank niet van plan meer goud te kopen

De Russische centrale bank is niet van plan om meer goud te kopen nu er recent wijzigingen zijn aangebracht in de samenstelling van het National Wealth Fund (NWF), aldus Elvira Nabiullina, het hoofd van de centrale bank van het land.

Nabiullina gaf tijdens een persconferentie afgelopen vrijdag aan: “We are not planning to buy gold in connection with the change in the structure of the NWF in the domestic market, there is no need for this”

Begin juni kondigde de Russische minister van Financiën Anton Siluanov aan dat het Russische NWF alle activa in Amerikaanse dollars zal opgeven en meer goud, euro’s en Chinese yuan gaat aanhouden.

De verkoop van activa in dollars zou binnen een maand plaatsvinden. De nieuwe structuur van het fonds zou 40 procent van haar activa in euro’s, 30 procent in yuan en 20 procent in goud aanhouden. Ook zal het NWF 5 procent Britse ponden en 5 procent Japanse yen aanhouden.

Het NWF beheert de olie-inkomsten van Rusland. De totale waarde ervan bedraagt 185,9 miljard dollar en het fonds werd in eerste instantie opgericht om het pensioenstelsel te helpen ondersteunen.

In haar persconferentie voegde Nabiullina er aan toe dat de Russische centrale bank de Amerikaanse dollar niet volledig zal opgeven, maar ze merkte wel op dat het algemene de-dollariseringsbeleid in Rusland al een tijd aan de gang is.

Nabiullina: “Our monetary policy, which is aimed at keeping persistently low inflation, supports the de-dollarization of the Russian economy. Prior to this, people would often choose to go into foreign currencies out of fear of the depreciation of their savings and incomes denominated in Russian rubles. Therefore, in itself, the inflation targeting regime and low inflation should and make the Russian currency more attractive”

De laatste keer dat de centrale bank van Rusland goud kocht, was in het eerste kwartaal van vorig jaar. Iets meer dan een jaar geleden kondigde Rusland al aan dat het de officiële goudaankopen zou pauzeren, waarbij het verklaarde dat eventuele toekomstige aankopen zouden afhangen hoe de situatie op de financiële markten zich zou ontwikkelen.

Op 1 mei dit jaar bedroeg de totale Russische goudreserve 73,7 miljoen ounces, wat neerkomt op ongeveer 22,16 procent van de deviezenreserves van het land, wat een waarde vertegenwoordigt van meer dan 130 miljard dollar.

Bronnen: Kitco, TASS

Foto: Flickr