Russische centrale bank koopt in februari 12,44 ton goud aan

Terwijl markten wereldwijd zich in een periode van extreme volatiliteit, paniek en interventies van centrale banken bevinden blijft Rusland doen waar het goed in is. Goud aankopen!

In februari voegde de Russische Centrale Bank nogmaals 12,4 ton goud toe aan de reserves, waardoor de voorraad monetair goud op 2.289 ton goud uitkomt.

In januari werd er nog bijna 6 ton goud aan de reserves toegevoegd. De afgelopen jaren was het land steevast de grootste koper van het edelmetaal.

Sinds januari 2020 houden alle landen wereldwijd zo’n 34.700 ton goud in reserves aan.

Dit doen zij uiteraard om daarmee onofficieel de eigen munt te stabiliseren tegen hyperinflatie, vooral in het geval van een grote crisis zoals we die op het moment zien ontwikkelen.

In feite wordt meer dan 80 procent van de nationale goudreserves in de wereld aangehouden door de centrale banken van slechts 25 landen.

En maar relatief weinig landen hebben ook echt grote goudreserves.

Van die 25 landen is het meest in handen van Europese naties, de VS, China en Rusland.

Het verschil tussen Europa en de VS aan de ene kant en China en Rusland aan de andere kant is dat de eerste groep een veel groter percentage aan goudreserves heeft ten opzichte van de totale reserves dan het percentage van de tweede groep.

Vraag is nu of de goudvoorraden die China en Rusland op hebben weten te bouwen de afgelopen jaren – om zo Westerse landen wat bij te kunnen benen – genoeg is om de komende storm te doorstaan.

Voormalig Wall Street belegger Max Keiser: “The financial crisis, which many believe we have just entered, stems from the times of Ronald Reagan and Margaret Thatcher, with the establishment of ‘neoliberal’ policies that enriched bankers and destroyed workers by giving bankers free reign to borrow and speculate without oversight or accountability”

Nu zullen regeringen zich moeten aanpassen aan een nieuwe realiteit, en het hebben van een lage schuld en enorme reserves zou volgens Keiser wel eens een belangrijke factor kunnen gaan spelen.

Rusland heeft daarbij redelijk goede kaarten in handen aan de geopolitieke pokertafel, aldus Keiser.

Het Kremlin doet al 20 jaar het tegenovergestelde van alle anderen landen. Het heeft de staatsschuld flink weten te reduceren en kocht daarnaast duizenden tonnen goud aan.

Moskou heeft daarmee de afgelopen jaren zijn goud- en deviezenbezit opgevoerd om zijn economie te beschermen tegen eventuele financiële en monetaire onrust.

Volgens de laatste gegevens, die door de Russische centrale bank zijn gepubliceerd, betreffen de reserves zo’n 580 miljard dollar.

De Russische centrale bank houdt daarvan meer dan 120 miljard dollar aan in de vorm van goudreserves. Dat betreft meer dan 20 procent van de reserves in goud.

Echter, landen als Nederland, Duitsland en de VS hebben ieder an sich meer dan 60 procent van de reserves in goud gestoken.

Wat daar verder de bedoeling van is laat zich nog raden.

Bronnen: Russia Today, 24/7 Wall Street

Foto: Flickr