Rusland wil goud- en edelsteenreserves aanleggen voor mobilisatie in oorlogstijd

Een onderzoek van de New York Times heeft meer licht geworpen op Soedanese goudmijnconcessies van een Russisch huurlingennetwerk.

Er komen daarbij steeds meer details naar boven over de betrokkenheid van de Wagner Group, een particuliere militaire aannemer met nauwe banden met het Kremlin, bij de goudwinning in Soedan en buurlanden.

In Soedan blijkt uit documenten dat het Russische huurlingennetwerk lucratieve Soedanese mijnbouwconcessies in de wacht heeft gesleept.

Volgens de New York Times baart dit Amerikaanse functionarissen zorgen, omdat zij menen dat de concessies de goudvoorraad van Moskou zullen vergroten en de regering van president Vladimir Poetin zullen helpen het effect van de economische sancties in verband met de oorlog in Oekraïne te omzeilen.

Het meeste Soedanese goud passeert via de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens onofficiële gegevens van de VAE is vorig jaar meer dan 1,7 miljard dollar aan Soedanees goud in Dubai geland, wat iets minder is dan de helft van de waarde van de totale Soedanese export.

Nu Russisch goud en diamanten door de oorlog in Oekraïne in het Westen onofficieel verboden zijn, is het voor Westerse makers van luxesieraden en horloges moeilijker om zich te verzekeren van grondstoffen waarbij mensenrechten niet worden geschonden.

Robin Kolvenbach, CEO van de Zwitserse goudraffinaderij Argor-Heraeus, gaf tegen Reuters te kennen: “One can only assume that gold from Russia also ends up in Western value chains via Dubai”

Ondertussen heeft het Russische ministerie van Financiën voorgesteld om speciale reserves van edelmetalen en edelstenen aan te leggen, die snel kunnen worden ingezet in tijden van oorlog.

Dit is een amendement op een bestaand wetsvoorstel en als het wordt aangenomen, zou de Russische president Poetin rechtstreeks kunnen toezien op het gebruik van de speciale reserves.

De Russische goud- en deviezenreserves omvatten goud, zilver, platina, palladium, diamanten, smaragden, robijnen, saffieren, parels, unieke ambers, en meer.

Volgens de wet zouden deze speciale reserves beschikbaar worden gesteld om te worden verkocht indien het land in tijden van mobilisatie extra middelen nodig heeft om zijn defensiecapaciteit en zijn economische en financiële veiligheid te handhaven.

Volgens het wetsvoorstel zal de Russische president bepalen hoe en wanneer deze speciale reserves moeten worden gebruikt. Dit vereenvoudigt het huidige proces indien een deel van de reserves dringend moet worden verkocht.

Het Russische ministerie van Financiën heeft in 2021 al de verantwoordelijkheid voor de bescherming, veiligheid en beveiliging van de Russische edelmetaal- en edelsteenreserves overgenomen.

Bronnen: Kitco, Middle East Eye, Reuters