Rusland houdt voor het eerst meer goud aan dan dollars

Voor het eerst ooit, heeft Rusland meer goudreserves dan dollarreserves.

Rusland is al jaren bezig met het afbouwen van haar dollarreserves en dat deed zij voornamelijk door goud op te kopen.

Volgens een rapport dat gisteren gepubliceerd is maakt goud 23 procent uit van de totale reserves van de Russische centrale bank.

Het aandeel dollarreserves is gedaald tot 22 procent van het totaal, tegenover meer dan 40 procent in 2018.

De verschuiving maakt deel uit van een bredere strategie die president Vladimir Poetin heeft geïmplementeerd om de Russische economie te “de-dollariseren”.

Op deze wijze is het land minder kwetsbaar voor eventuele sancties door de VS. Goud is nu de op één na grootste component van de totale reserves van de centrale bank.

De euro is de nummer 1, deze valuta maakt nu ongeveer een derde uit van de totale reserves van Rusland.

De Chinese yuan maakt ongeveer 12 procent uit van de totale reserves van de Russische centrale bank.

De Russische centrale bank kocht afgelopen jaar veel minder goud aan dan de jaren ervoor. Tussen juni 2019 en juni 2020 werd er voor 4,3 miljard dollar aan goud aangekocht.

In diezelfde periode steeg de goudprijs zo’n 26 procent, waardoor het aandeel goud ten opzichte van de totale Russische reserves flink toenam.

De afgelopen vijf jaar kocht Rusland in totaal voor meer dan 40 miljard dollar aan goud. Daarmee is het voor deze periode de grootste afnemer ter wereld.

De centrale bank is in de eerste helft van vorig jaar gestopt met het opkopen van goud toen de grens van 20 procent ten opzichte van de totale reserves bereikt was.

Vervolgens moedigde de centrale bank middels actief beleid mijnbouwbedrijven en banken aan om meer goud te exporteren, om op deze wijze meer vreemde valuta te importeren.

Centrale banken wereldwijd kochten de afgelopen 11 jaar continue goud aan, waarbij de goudreserves dus elk jaar stegen.

Afgelopen jaar was daarbij geen uitzondering. Er waren echter wel enkele maanden waarbij er meer goud werd verkocht dan dat er goud werd aangekocht.

Wie ook liever goud aanhoudt dan dollars, kan dat hier makkelijk organiseren!

 

 

Bronnen: Bloomberg, WGC

Foto: Flickr