Rusland blijft belangrijke rol spelen in mondiale goudmarkt

Rusland liet vorige maand weten geen goud meer toe te gaan voegen aan haar reserves. Volgens de Russische centrale bank, dat al jaren het meeste goud toevoegt van alle centrale banken, was het genoeg.

Begin deze maand riepen Russische banken de centrale bank echter op om haar officiële goudaankopen, die op 1 april werden stopgezet, opnieuw te starten.

Dit onder verwijzing naar de bezorgdheid over de goudexport, te midden van verstoringen in de transportsector, als gevolg van de COVID-19-uitbraak.

Blijkbaar vond de Russische centrale bank dat ook. James Rickards liet via Twitter weten dat de Russische centrale bank toch weer goud toevoegde aan haar reserves. Opmerkelijk.

De Russische centrale bankgouverneur Elvira Nabiullina sprak gisteren op een online persconferentie, nadat de centrale bank de rente had verlaagd.

Nabiullina: “We have been actively increasing the share of gold in our gold and foreign exchange reserves to diversify them, and gold in this regard is a truly unique reserve asset that does not depend of the actions of the issuing country. By all parameters, our gold and foreign currency reserves are sufficient, both to support imports and in relation to short-term debt”

Uit die woorden blijkt dus dat Rusland tevreden is met de huidige goudreserves. Of er in de toekomst nog toevoegingen worden gedaan, of niet, wordt daarmee niet geheel duidelijk.

Rusland is de derde grootste goudproducent ter wereld. Voornaamste kopers van dat goud zijn de eigen centrale bank, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.

In 2019 produceerde Rusland 10,1 miljoen ounces goud. Van dat totaal kocht de Russische centrale bank 5,1 miljoen ounces op. Groot-Brittannië en Zwitserland kochten daarvan 3,7 miljoen ounces op.

In de eerste twee maanden van 2020, voordat de uitbraak van het coronavirus het merendeel van alle vluchten wereldwijd tot staan bracht, zag Rusland een verhoogde vraag vanuit het Verenigd Koninkrijk.

Tijdens de periode januari en februari werd er 17 ton goud ter waarde van 854 miljoen dollar geëxporteerd naar het buitenland, voornamelijk naar Verenigd Koninkrijk.

Dit is ten minste zeven keer hoger dan de export van vorig jaar in dezelfde periode. De verkopers van Russisch goud zijn lokale banken.

In 2019 bedroeg de export van Russisch goud 121,7 ton, een stijging van 700 procent met het jaar ervoor zo blijkt uit Russische douane statistieken. Het ging daarbij om een bedrag van meer dan 5 miljard dollar.

In 2019 exporteerde Rusland goud naar 13 landen, terwijl het belangrijkste land van bestemming het Verenigd Koninkrijk was. De export van goud naar het Verenigd Koninkrijk steeg met een factor 10, tot 113,5 ton goud.

Bronnen: Reuters, Kitco, SP Global, Sea News

Foto: Flickr