Run uranium, run!

Run uranium, run!

 

De prijs van palladium steeg de voorbije dagen 26%. Shorters hadden zich op het edelmetaal gegooid maar waren vergeten dat palladium een bijzonder krappe markt is die in het verleden al eens te maken kreeg met tekorten.

De $245-stijging per ounce is goed nieuws voor Sibanye Stillwater (ticker SBSW). Sibanye produceerde vorig jaar 841.000 ounces palladium en $245 meer per ounce betekent dan een verschil van $206 miljoen in de winstcijfers.

We hebben Sibanye nog maar pas in de portefeuille opgenomen, of we staan al op 21% winst. Gaat het te snel? Ik denk het niet. Als de operationele winst met $206 miljoen op jaarbasis aandikt enkel door de stijging van palladium, is dan $700 miljoen aan extra marktwaarde overdreven? Nee, het mag zelfs een heel stuk meer worden.

En als de shorters in palladium hun posities moeten terugkopen, kunnen we nog een heel stuk hoger. Een ounce kost $1186 maar benaderde de $3.000 in 2021.

Sibanye is één van de weinige mijnaandelen die een dergelijke exposure biedt naar zowel palladium als platina. 

“Uranium Is Finally Running Hot, and Miners Can’t Keep Up”, lezen we in The Wall Street Journal. Dat zijn wel andere berichten dan we gewend zijn. De voorbije jaren kregen we alleen maar te lezen dat het gedaan was met kernenergie. Te gevaarlijk en te duur. Nee, de toekomst lag bij de hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon. Uranium hadden we helemaal niet meer nodig. 

Ik heb altijd gezegd dat de wereld niet zonder kernenergie kan en dat men tegen het einde van de bull-market in uranium de grondstof zou labelen als een groene energiebron. 

En wat lezen we ondertussen? “COP28, Countries Launch Declaration to Triple Nuclear Energy Capacity by 2050, Recognizing the Key Role of Nuclear Energy in Reaching Net Zero”.

Ja, ja, we gaan de capaciteit verdrievoudigen tegen 2050 om de CO2-uitstoot te reduceren! Uranium is nu een groene grondstof! 

Dit vraagt natuurlijk heel wat extra uranium, en deze markt kampt vandaag reeds met tekorten. Er zullen dus heel wat nieuwe mijnen in productie moeten gaan en daarbij zal men niet al te kieskeurig mogen zijn bij het toekennen van de vergunningen. 

We zijn al jaren aan het hameren op de aankomende tekorten in de uraniummarkt en Bart Peters gaat zelfs nog een stapje verder door een complete mania te voorspellen in de komende jaren.

We gaan de posities in Sprott Physical Uranium Trust (+125%), Encore Energy (+112%), Global Atomic (+90%) en Mega Uranum (+11%) stevig blijven vasthouden. 

We hebben reeds hele mooie winsten hier, maar er zit nog veel meer in het vat dan dit. De interesse van de massa begint nu pas te komen, en als Bart gelijk krijgt, gaan we misschien nog vele honderden procenten hoger.

De trend is in ieder geval duidelijk en dan weet je wat te doen: follow the trend and let your profits run.

Groeten,

Maarten Verheyen