Potentieel goud hoog maar potentieel zilver en platina nog hoger

De stijging van de goudprijs trekt de aandacht van beleggers, maar ook andere edelmetalen doen een sterke poging voor de juiste aandacht.

Goud steeg dit jaar al met 19 procent tot medio augustus, het meest van de belangrijkste edelmetalen.

Nu kijken beleggers, op zoek zijn naar goedkopere vluchthavens, eveneens naar zilver en platina.

Beide edelmetalen stegen de afgelopen weken sterk, waarbij zij de winst van goud voor 2019 overstegen. Ook palladium heeft zich hersteld.

Austin Pickle, investment strategy analyst bij Wells Fargo Investment Institute: “For the investors that have been nervous for a while and really loaded up on gold, it’s more of, ‘I’ve reached my max comfort level on gold, lets see what else I can add to it that might be more attractive from the value standpoint. For investors looking for precious-metals exposure, we still prefer silver and platinum over gold”

Terwijl de goudrally deze maand tot stilstand lijkt te zijn gekomen, hebben ook banken, waaronder Citigroup, JPMorgan Chase, Goldman Sachs, BNP Paribas, Bank Of Montreal en ABN Amro onlangs de prijsprognoses verhoogd.

Met een goudprijs die nog steeds ruim boven het historische gemiddelde ligt in vergelijking met zilver en platina, kan de stijging van de goudprijs ook voor de andere edelmetalen een verdere stijging betekenen.

De laatste jaren is platina uit de gratie geraakt, maar sinds 23 augustus zijn de prijzen van platina weer gestegen. Het meeste negatieve nieuws uit de automobielsector is al in de prijs verrekend, aldus Georgette Boele van ABN Amro.

Platina is daarbij volgens haar niet ‘het nieuwe goud’, noch een veilige haven, maar wel een uiterst goedkoop alternatief voor goud. De bank heeft eind vorige maand daarom haar prijsvooruitzichten voor platina verhoogd.

Pickle van Wells Fargo geeft over zilver en platina aan: “Gold in U.S. dollar terms is at six-year highs. There’s so much more room for people to say this still looks attractive in absolute terms and it’s super attractive versus gold”

Ook Citigroup ziet platina als een goedkoper alternatief als toevluchtsoord voor beleggers ten opzichte van goud. Evengoed voorziet het ook voor goud en de andere edelmetalen nog een stijging.

In een rapport afgelopen woensdag verhoogde daarnaast de Bank Of Montreal (BMO) haar prognoses voor de goud- en zilverkoers. Dat is al de tweede keer deze zomer dat de bank haar vooruitzichten voor de edelmetalen naar boven bijstelt.

Bronnen: Kitco, Bloomberg, ABN Amro

Foto: Flickr