Positief: goud ontkoppelt zich van USD

Een van de belangrijkste misverstanden over goud, is dat het steeds en altijd een dalende dollar nodig heeft om goed te kunnen presteren. Dat klopt dus niet. Er zijn immers in de geschiedenis meer dan genoeg momenten waarop de USD zich loskoppelt van het goud. Beide gaan dan samen stijgen.

Voor de eerste keer in een periode zien we dat goud fors stijgt en dat de winsten niet afkomstig zijn van een zwakkere USD. De afgelopen maanden hebben we immers gezien dat er de meeste handelsdagen een nettoverandering was in de goudprijs die niet het gevolg was van een sterke of zwakke USD.

We zien ook steeds vaker dat er een correlatie bestaat tussen de gang van zaken op de Amerikaanse aandelenmarkten en de edelmetalen. De sterke winsten van de afgelopen weken zijn het rechtstreekse gevolg van marktsentiment dat gebaseerd is op de handelsonderhandelingen tussen de Verenigde Staten en China en nu stilaan een oplossing bereiken.

Dit nieuws had een slechts beperkte invloed op de USD maar een serieuze impact op de Amerikaanse aandelenkoersen, en in mindere mate een sterke impact op de prijzen van de verschillende edelmetalen.

Staar je dus niet blind op wisselkoersen. Ze zijn immers toch sowieso heel moeilijk te voorspellen. Kijk liever naar de fundamentals, en die zijn bijzonder sterk. Trouwens, wanneer de USD stijgt samen met de goudprijs, zit je als EUR gebaseerde  belegger op rozen!