Polymetal bestudeert mogelijkheid afsplitsing Kazachse mijnen

De Russische goud- en zilverproducent Polymetal onderzoekt de mogelijkheid om zijn Kazachse mijnen af te splitsen op verzoek van een groep investeerders.

Het in Londen genoteerde Polymetal is niet onderworpen aan westerse sancties maar heeft wel flink te lijden gehad. Aandelen daalden met liefst 78 procent sinds het begin van het Russisch-Oekraïense conflict eind februari.

De Financial Times meldt dat het bedrijf overweegt om zijn Russische en Kazachse activiteiten op te splitsen, elk met een eigen beursnotering, om zijn internationale activiteiten te isoleren van de gevolgen van de sancties tegen Rusland.

Hoewel Polymetal niet onder sancties van het VK, de VS of de EU is geplaatst, heeft het te lijden gehad onder een uittocht van aandeelhouders, waaronder het Noorse staatsinvesteringsfonds. Het bedrijf is ook uit de FTSE 100-index gezet.

De grootste aandeelhouder van het bedrijf is een bedrijf dat banden heeft met de oprichter Alexander Nesis, de broer van Polymetal’s president-directeur Vitaly. Een andere grote investeerder is BlackRock, dat een belang van 10 procent bezit.

Twee personen bekend met de mogelijkheid tot afsplitsing gaven aan dat de besprekingen over die vraag wordt voortgezet, een beslissing is dus nog niet gemaakt. Een splitsing zorgt ervoor dat de “operationeel goede” Kazachse activa gescheiden wordt van de Russische activa, dat nu een slechte reputatie heeft.

Investeerders zouden de optie hebben om hun aandelen in beide bedrijven te behouden, of hun aandelen in de Russische activiteiten te verkopen, als ze zich zorgen maken over het reputatierisico of bijkomende westerse sancties.

Tweederde van de activa van Polymetal bevindt zich in Rusland, net als het managementteam, dat in Sint-Petersburg is gevestigd. Vorig jaar produceerde het bijna 1,7 miljoen ounces goud.

De rest van de activiteiten bevindt zich in Kazachstan, waar het twee mijnen exploiteert die vorig jaar meer dan 558.000 ounces goudequivalent produceerden.

Aandelen in Polymetal stegen afgelopen maandag bijna 40 procent, waardoor het bedrijf gewaardeerd wordt op 1 miljard pond. Voor het begin van de oorlog was het bedrijf nog 5 miljard pond waard.

Polymetal benoemde vorige week Riccardo Orcel tot voorzitter, na een exodus uit de raad van bestuur.

De Italiaan was eerder hoofd global banking bij VTB Capital, de investeringsbank van Ruslands op een na grootste kredietverstrekker, die zijn Europese activiteiten eveneens afbouwt vanwege de sancties.

Bronnen: Reuters, Financial Times